Regisztráció és bejelentkezés

Felhasználók pozicionálása 4. generációs mobil hálózatokban

A TDK dolgozatban bemutatásra kerülnek a különböző mobil hálózatokban alkalmazott pozicionálási eljárások. Sok különböző és érdekes technikát ismertetünk, melyek mind azt a célt szolgálják, hogy valamilyen úton-módon meghatározzák a felhasználó földrajzi helyzetét. A pozicionálási eljárások áttekintése során különös tekintettel voltunk azokra, melyeket a 4. generációs mobil hálózatokban alkalmaznak.

A dolgozat készítésének következő lépcsőfokaként egy olyan szimulációs környezetet választottunk, mely alkalmas a különböző pozicionálási technikák tesztelésére a 4. generációs mobil hálózatokban, valamint könnyen bővíthető új (helymeghatározási) algoritmusokkal. Választásunk a tanszéken az elmúlt évek során készített MATLAB alapú szimulációs környezetre esett (melynek alapjai a WINNER csapat által készített WINNER II-es csatornamodellen nyugszanak). Az elmúlt (fél)években több pozicionálási algoritmus szimulátorban történő implementálásában is részt vettünk, valamint jelenleg is egy új pozicionálási algoritmus implementálásán dolgozunk.

A dolgozat második felében ennek a szimulációs környezetnek a segítségével különböző környezetekben (városi, külvárosi és vidéki környezetben) tanulmányoztuk az egyes implementált algoritmusok viselkedését, működésük helyességét, különböző bemeneti paraméterek függvényében.

szerzők

 • Barát Dániel
  Villamosmérnöki szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)
 • Danyi Ádám Vilmos
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Lengyel Dániel József
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Imre Sándor
  egyetemi tanár, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

helyezés

Jutalom