Regisztráció és bejelentkezés

RSOA alapú Radio over Fibre rendszer vizsgálata

Az ötödik generációs (5G) mobil hálózatok alapját képező technikai megoldások napjainkban bontakoznak ki. A megfogalmazott célok közé tartozik a városi környezetben való 100 megabites másodpercenkénti adatsebesség biztosítása, nagy mennyiségű felhasználó megbízható kiszolgálása, az energiafelhasználás csökkentése, és 5 miliszekundum alatti end-to-end késleltetés.

A fentiek teljesítése érdekében merőben új műszaki megoldások szükségesek mind fiziai, mind protokol szinten. Fontos változtatás a miliméteres hullámhosszhoz tartozó frekvenciák használata a rádiós interfészeken, aminek eredménye, hogy egységnyi terület lefedése több rádiós egységet követel. Így a szolgáltatók számára megtérülő fenntartás a telepítési- és eszközköltségek csökkentését igényli, aminek egy potenciálisan alkalmazható eszköze lehet az analóg Radio-over-Fibre technológia.

Dolgozatomban egy olyan architektúra vizsgálatát és optimalizálását végzem el, ami alkalmas lehet az 5G hálózatokban való rendszeresítésre. Áttekintem a Radio-over-Fibre rendszerek fajáit és ezek alapvető tulajdonságait. Bemutatok egy 5G kompatibilis reflektív félvezető optikai erősítő (RSOA) központú hozzáférési hálózati megoldást, VPI transmission Maker szimulációs program segítségével meghatározom ennek átvitel tulajdonságait és megfontolásokat teszek az összeköttetés paramétereinek beállítására, valamint az eszközök megválasztására.

Mivel az 5G-vel szemben támaszott elvárások közé szigorú időzítési és energiatakarékossági követelmények is tartoznak, számításokat végzek a késleltetésre és fogyasztásra vonatkozóan is.

szerző

  • Kóbor Dávid
    Villamosmérnöki szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Gerhátné Udvary Eszter
    egyetemi docens, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet I. helyezett