Regisztráció és bejelentkezés

Ipari munkavégzést támogató keretrendszer Augmented Reality módszerek használatával

Napjainkban sok más ágazat mellet az ipar is rohamos ütemű fejlődésen megy keresztül. A változó igények és a moduláris gyártás megjelenésével, szükségszerűvé válik a bevett módszerek eljárások fejlődése is.

A gyártási folyamat során előforduló eszközökben található szenzorok nagy mennyiségű adatot generálnak, melyek általában egy központi helyen érhetők el, ez azonban korlátozza az ebből kinyerhető információ mennyiségét, minőségét. Ezen problémára megoldást jelenthetnének a mobil klienssel is rendelkező SCADA rendszerek, azonban ezek a teljes rendszer képét jelenítik meg, ami megnehezíti a kényelmes navigációt. További problémát jelent ezen kliensek esetén, hogy az információ megjelenítéséhez szükség van kéz használatára, ami akadályozhatja a munkavégzést. Az imént említett problémák megnehezítik a gyártást felügyelő alkalmazottak gyors és hatékony döntéshozását. Kihívást jelentő feladat, hogy a megfelelő információ, a megfelelő helyen és megfelelő időben jelenjen meg a gyártást támogató személyzet számára, oly módon, hogy ez a munkavégzést minél kisebb mértékben befolyásolja.

A gyártás során gyakran előforduló probléma, hogy a munkafolyamatokat végző gépek meghibásodnak. Ez jobb esetben csak lassítja, rosszabb esetben meg is béníthatja a teljes folyamatot, mely már rövidebb kiesés esetén is komoly anyagi károkat okozhat. Jelenleg egy gép kiesése esetén hozzáértő szakemberekre van szükség a javítás elvégzéséhez, akik gyakran papír alapú dokumentációk segítségével kísérelik meg a probléma elhárítását, mely sok időbe telhet és a folyamat során könnyen félreértések történhetnek. Kihívást jelentő feladat erre a problémára egy olyan megoldást találni, amely különösebb szaktudás szükségessége nélkül lehetővé teszi a javítási feladat elvégzését. Mindezt oly módon, hogy a javítási időt és az esetleges félreértések számát a lehető legjobban lecsökkentjük.

A fent említett kihívások megoldásában segítségét jelenthetnek a különböző Augmented Reality eszközök használata. A kutatási eredmények validálására elkészült egy Microsoft HoloLens alapú, kontextus specifikus monitorozó és javítási útmutató prototípus keretrendszer, amely a fent említett szempontok alapján próbál egy általános megoldást kínálni.

szerzők

 • Boros István
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Tóth Szilveszter
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Forstner Bertalan
  Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Morgan Stanley Jutalom