Regisztráció és bejelentkezés

Ipari feladatok segítése objektumhoz kötött információk segítségével

Ipari feladatok segítése objektumhoz kötött információk segítségével

Van amikor a kép többet jelent minden szónál. De mi lenne ha valódi 3 dimenziós objektumaink lennének képek helyett? Ez a kérdés sokszor előfordulhat azok között akik ipari környezetben dolgoznak ugyanazon a tárgyon, de különböző időben.

Tegyük fel, hogy autó gyártó minőségellenőre apró karcolásokat talál az autószerkezeten. Ezt a karcolást egy jegyzőkönyvbe fel kell vennie, ahol leírja a hiba helyét. Majd később a szerelő a jegyzőkönyvet olvasva visszakeresi a problémás alkatrészeket és javítja azokat.

Az Ipar 4.0 megoldások, a moduláris gyártás a fentiekhez hasonló szituációk során megköveteli a felügyelő vagy támogató munkát végző emberektől, hogy gyorsan tudjon reagálni olyan adatokra, helyzetekre, amelyek a gyártósori szenzorokból, vagy gépi látásból származnak. A jelenlegi kutatások során a legnagyobb kihívást pont ez utóbbiak jelentik, hiszen a releváns adatok kiválasztása és a megfelelő fizikai helyen és időben történő vizualizációja jelentősen tudja növelni az emberi hatékonyságot, és ezzel a termelést.

Ez a dolgozat azt a kutatómunkát írja le, amelyben a jelenleg elérhető, vagy küszöbön álló technológiákkal általános módon megvalósítható a helyhez kötött információk vizualizálása és a beavatkozás. Az ehhez szükséges hardveres megoldást a kevert valóság headsetek jelenthetik. A dolgozat korszerű gyártósori megoldáson keresztül be is mutatja az elért eredményeket.

szerző

  • Bakó András Benjamin
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Forstner Bertalan
    Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Morgan Stanley Jutalom