Regisztráció és bejelentkezés

Cache illesztése és hangolása elosztott dokumentum kezelő rendszerhez

Napjainkban egy nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző online dokumentum illetve média tartalmat megosztó rendszerek. Itt nem csak az egész világra kiterjedő zene és médiamegosztó portálokra kell gondolni, a technológia begyűrűzött például a nagyobb vállalatokhoz is, privát dokumentumtárak és megosztó szolgáltatások révén, melyek megkönnyítik és meggyorsítják a közös munkát akkor is, ha a cég akár több kontinensen működtet irodákat.

Ezen rendszerekre jellemző az igen nagy mennyiségű tárolt adat, valamint nagyszámú felhasználó jelenléte. Nem csak az adatok tárolását kell megoldanunk, hanem azok visszakereshetőségét, valamint elérhetővé tételét a rendszer valamennyi - arra jogosult – felhasználója számára, mindezt pedig a lehető legerőforrás-takarékosabban, gyorsan és robosztusan. Egy ilyen rendszer megvalósítása aligha volna lehetséges elosztott technológia használata nélkül, melynek jellemző kiegészítője a dokumentum elérési rendszer terhelését, adatforgalmát csökkentő, gyorsaságát pedig növelő cache alrendszer használata.

Dolgozatomban egy a leírthoz hasonló, akár nagyvállalati környezetben is használható fájlok megosztására szolgáló rendszert vizsgálok, melyhez egy annak hatékonyságát növelő cache alrendszert illesztek. A cache-ek alkalmazása nagyban növelheti az elosztott rendszerekben az adatátvitel hatékonyságát, de csak akkor, ha megfelelően van méretezve, az adott feladathoz és elérési mintához illeszkedő cache policy-vel. A dolgozatban egy, az adott dokumentum elérési rendszerekre jellemző elérési minta alapján az alkalmazandó cache rendszerhez egy valószínűségi modellt állítok fel, melynek segítségével igyekszem megbecsülni a cache várható találati arányát. A modellből kiszámított eredmények és az elérési rendszer sajátosságai alapján meghatározom az alkalmazandó cache optimális méretét, majd szimulációs mérésekkel ellenőrzöm a felállított valószínűségi modell, illetve az annak alapján kiszámított várható találati arány helyességét. A szimulációhoz egy általam kifejlesztett elosztott rendszerek mérésére alkalmas szoftvert használtam.

szerző

  • Hámos Gergely
    mérnökinformatikus
    nappali

konzulens

  • Dr. Juhász Sándor
    projektvezető, Mirango Kft. (külső)