Regisztráció és bejelentkezés

Automatikus workout stratégiát tartalmazó jelzáloghitelek árazása bedőlési kockázataik alapján

A jelzáloghitel-felvevők fizetési nehézségeinek két legfőbb oka az ingatlanok árának esése, illetve a háztartás bevételeinek időleges csökkenése. A jelenleg elérhető banki termékek leginkább akkor teszik lehetővé ezeknek a problémáknak az orvoslását, amikor a hitel már (általában hosszabb ideje) nem fizetővé válik. Az ekkor bekövetkező úgynevezett workout folyamat egyaránt eredményezheti a hitel átstrukturálását vagy felmondását.

A szakirodalomban több olyan ötlet és kezdeményezés is megjelent, mely ezt a költséges workout folyamatot előbbre hozza, automatizálja, ezáltal kiszámíthatóbbá és olcsóbbá téve azt mindkét fél számára. Jelzáloghitelekbe ágyazott opcionalitás segítségével elérhető például, hogy az ingatlan értékének csökkenésével együtt a tartozás vagy a törlesztőrészletek is automatikusan csökkenjenek.

A dolgozat célja egy olyan elméleti modell megalkotása és annak szimulációs vizsgálata, amely hasonló beágyazott opcionalitással rendelkező hitelkonstrukciókra egy fair árazási javaslatot ad.

szerző

 • Kabai Róbert Zsolt
  gazdaságinformatikus
  nappali

konzulensek

 • Dr. Telcs András
  egyetemi docens, Számítástudományi és Információelméleti Tanszék
 • Dr. Salamon Gabor
  , Morgan Stanley Magyarorszag (külső)