Regisztráció és bejelentkezés

QoS támogatás vizsgálata LTE alapú femtocellák ütemezési kérdéseiben

QoS támogatás vizsgálata LTE alapú femtocellák ütemezési kérdéseiben

Pásztor András V. Vill., a.pasztor1@gmail.com

Konzulens: Dr. Imre Sándor, Híradástechnikai Tanszék, imre@hit.bme.hu

A mobil távközlési ipar jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág a világon. Évről-évre jelentős fejlesztések zajlanak annak érdekében, hogy a felhasználói élmény a lehető legjobb legyen.

A dolgozat két, újdonságnak számító témába nyújt betekintést. Mind az LTE, mind a femtocellák olyan technológiák, amelyeket napjainkban kezdenek alkalmazni, így különösen fontos, hogy ne csak megértsük a működésüket, hanem optimalizálni is tudjuk ezeket a hálózatokat. A dolgozat célja, hogy megismertesse az olvasóval az LTE alapon működő femtocellák működését, valamint bemutassa az ilyen rendszerek minőségbiztosításában rejlő tudományos lehetőségeket.

Különös hangsúlyt fektetek arra, hogy bemutassam azt a folyamatot, amely elvezetett a vizsgált technológiák létrejöttéhez, így a dolgozat bevezetésében áttekintem a korábbi rendszerek jellemzőit és rámutatok arra, hogy mely tulajdonságok fejlődése vezetett a felhasználói élmény drasztikus növekedéséhez. Ezután szó lesz az LTE, valamint a femtocellák működéséről, ismertetem, hogy milyen elven működnek ezek a rendszerek. A működés megértése után rátérek az általam fejlesztett szimulációs környezet áttekintésére. Ütemezési algoritmusok segítségével optimalizálom a rendszer működését, vagyis azt, hogy hogyan történik a kölönböző rádiós paraméterekkel leírható csatornákon történő kiszolgálás. Alapvető ütemezési algoritmusok vizsgálata után komplexebb vizsgálatok következnek. Ebben összetett algoritmusok segítségével tanulmányozom azt, hogy hogyan lehet különböző igényű felhasználók számára biztosítani a kiszolgálás minőségét. A szimulációt C++ környezetben végeztem.

Irodalom:

1. Dr. Pap L., Dr. Imre S.: A mobil hírközlés alapjai. Híradástechnikai Tanszék, 2007.

2. Dahlman, E., Parkvall, S., Sköld, J., Beming, P.: 3G Evolution HSPA and LTE for Mobile Broadband. Academic Press, Elsevier, 2007.

3. Lescuyer, P., Lucidarme, T.: Evolved Packed System (EPS) The LTE and SAE Evolution of 3G UMTS. John Wiley & Sons Ltd., 2008.

szerző

  • Pásztor András
    villamosmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Imre Sándor
    egyetemi tanár, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

helyezés

VIK Hallgatói Képviselet III. helyezett