Regisztráció és bejelentkezés

Orvos a zsebben!

Nehéz elképzelni életünket okos eszközök nélkül! Mindez az utóbbi néhány év tendenciájának köszönhető. Okostelefon nélkül a mai modern társadalomban úgy érezzük, hogy lemaradunk mindenről, különösen igaz ez a fiatalabb korosztályra, akik természetesnek veszik, hogy a legtöbb dolgot elintézhetik egy-egy alkalmazást használva. Népszerűségük növekedésével a mobiltelefonok teljesítménye, és a platformok által nyújtott lehetőségek is nőttek.

Ezek az eszközök az integrált szenzoroknak köszönhetően mára már nem csak telefonálásra, és személyes kapcsolatok fenntartására alkalmasak, de az élet lekülönbözőbb területein is használatosak. Ilyen a navigáció, az egészségügy, a gasztronómia, az ökológia, stb. Szinte nem is tudunk olyan területet mondani, ahol nem lehet őket hasznosítani. Dolgozatom az egészségügyi témát érinti.

Már az alacsony árkategóriás készülékek is rendelkeznek olyan érzékelőkkel, amik segítségével olyan alkalmazások, és szolgáltatások fejlesztésére nyílik lehetőség a programozók előtt, amelyek segítséget nyújthatnak bizonyos betegségek korai detektálására, és egyes betegségek monitorozására. A szenzorokból nyert adatokat már a telefonon feldolgozhatjuk, és az eredményeket megoszthatjuk a felhőben, így elérhetővé téve azt például egy orvos számára.

Rengeteg elterjedt egészségügyi szenzornak van már olyan típusa, amely támogatja valamely vezeték nélküli protokollt (ANT+, Bluetooth, stb.), így lehetőséget adva a mobil platformhoz való csatlakoztatására. Ily módon többek között vérnyomás, és súlymérés monitorozására is lehetőségünk van az adatok manuális bevitelétől megkímélve a felhasználót.

A munkám során azt vizsgáltam, hogy az Android platformú okostelefon szenzorjaiból nyert adatok hogyan használhatóak fel az orvosi diagnosztikában. Olyan analitikai módszereket kerestem, amelyek implementálhatóak Android-on úgy, hogy azokat különösebb orvosi képzettség nélkül is használni lehessen, kényelmesen, a platform által biztosított kezelőfelületen keresztül. Az adatgyűjtési alkalmazás és felhő alapú megosztás segítségével egy távdiagnosztikai és monitorozó szolgáltatás prototípusát készítettem el, aminek működését és tesztelését részletesen a dolgozatomban ismertetem.

szerző

  • Szabó Dániel
    villamosmérnöki
    nappali

konzulens

  • Tóth András
    Project Manager, NNG kft. (külső)

helyezés

III. helyezett