Regisztráció és bejelentkezés

A távvezérlés mobil eszközökön való központosítása web-alkalmazások segítségével

A napjainkban elterjedt távvezérlési módszerek alkalmazhatóságát és továbbfejlesztési lehetőségeit számos olyan tényező korlátozza, mely az alkalmazott modellből fakad. A jelenlegi megoldások függetlenül attól, hogy fizikai célhardver, vagy alkalmazás formájában kerülnek megvalósításra, azok decentralizált volta miatt, csakis adott eszközökhöz dedikáltan érhetők el. Noha léteznek univerzális megoldások, ezek egyike sem képes korunknak megfelelő interakciós szintet, egyértelműséget és megfelelő kényelmet biztosítani.

Dolgozatom során éppen ezért a jelenleg uralkodó modellt általánosítva egy olyan megközelítést alkalmaztam, melynek lényege, hogy a felhasználó egyetlen központi entitáson keresztül lép interakcióba a távvezérelendő eszközökkel. Az alkalmazott modell, annak centrális volta miatt egyértelműsíti a távvezérlési folyamatot, amely magában hordozza annak bármilyen környezetben történő alkalmazhatóságát.

A megalkotott modellt interpretálva a jelenleg elérhető mobil készülékekre egy olyan rendszert terveztem, amelyben egyetlen központi mobilalkalmazás képes a web-alkalmazások (HTML5) formájában megvalósított vezérlőfelületek megjelenítésére, valamint az azokkal történő kommunikációra. A távvezérelt eszközökkel történő kommunikáció ezt követően bármilyen technológia segítségével megtörténhet.

A rendszer implementálása során Android operációs rendszeren belül valósítottam meg a mobil alkalmazást, valamint kísérleti jelleggel módosítottam olyan céleszközöket, amelyek lehetővé tették a rendszer működésének szemléltetését. A kommunikáció az eszközökkel Bluetooth LE technológia segítségével történt. Ezen felül egyszerű web-alkalmazás formájában implementáltam olyan vezérlőfelületeket, melyek a céleszköz távirányítását tették lehetővé.

szerző

 • Balogh András
  villamosmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Imre Sándor
  egyetemi tanár, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék
 • Dr. Szabó Sándor
  adjunktus, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

helyezés

III. helyezett