Regisztráció és bejelentkezés

Energiahasználat optimalizálási megoldások tervezése Android platformon

Az elmúlt években a mobilplatformok népszerűsége folyamatosan nőtt. A különböző eszközök, amelyek nem feltétlenül szükségesek egy telefonhívás lebonyolításához (Pl.: Wi-Fi, GPS) már az alacsony kategóriás készülékekbe is belekerültek. A felhasználók nemcsak telefonálásra, SMS-ezésre használják telefonkészülékeiket, hanem e-mail-ezésre, navigálásra, zene hallgatásra, internetezésre, játékra és egyéb olyan szoftverek futtatására, melyek korábban csak PC-n voltak elérhetőek. A mára széles körben támogatottá vált Multisaking-nak köszönhetően ezeket az alkalmazásokat sokszor párhuzamosan futtatják. Az alkalmazások futása nagyban befolyásolja a készülék energia fogyasztását. Miután a mobil készülékék a mobilitásukból adódóan nincsenek folyamatos tápellátásra kapcsolva, az akkumulátor lemerülésének ideje fontos paraméter egy mobil készüléknél. Ezért a gyártók mellett a fejlesztőknek is figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy ezt az időt minél hosszabbra nyújtsák. A fejlesztők ezt az energia hatékony algoritmusok felhasználásával tudják elérni.

Munkám során megvizsgáltam, hogy Android platformon hogyan lehet az energiafogyasztást szoftveresen mérni, abból a célból, hogy azonosíthassam azokat az erőforrásokat és szoftveres rutinokat, amelyek jelentősebb energiaigénnyel rendelkeznek. Ehhez egy komplex mérési keretrendszert terveztem és valósítottam meg, ami méri ezen erőforrások és rutinok energiahasználatát külön, illetve kombinálva. Méréseket végeztem több különböző hardveren, különböző környezetben. (Pl.: erős és gyenge Wi-Fi jelnél). Erre azért volt szükség, hogy általánosabban meghatározhassam az egyes erőforrások és rutinok energia igényeit és kimutassam, hogy az egyes erőforrások és rutinok hasonló energiaigénnyel rendelkeznek a különböző hardvereken. A kapott eredmények alapján pedig olyan tervezési mintákat és eszközöket terveztem és készítettem a fejlesztők számára, amelyek segítik az energiahatékony alkalmazások készítését.

Továbbá az eredmények alapján a felhasználók számára is egy olyan tudásbázist alakítottam ki, ami segíti őket a készülékek energiatudatos használatában, ezáltal lényegesen megnövelve a töltési ciklusok közti időt.

szerző

  • Braun Patrik János
    mérnökinformatikus
    nappali

konzulens

  • Dr. Ekler Péter
    Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

VIK Hallgatói Képviselet I. helyezett