Regisztráció és bejelentkezés

Közös kódbázisú szoftverfejlesztés Android és GWT alapon

Napjainkban – a számítógépek mellett – az okostelefonok elterjedésével egyre több eszközön nyílik lehetőség az internetes alkalmazások használatára. Ezen új eszközök kialakításukból adódóan új, a személyi számítógépektől eltérő felületet nyújtanak a használat során. Teljesen más ugyanazt az alkalmazást használni egy PC-n és egy okostelefonon.

A népszerű internetes alkalmazásoknak elérhetőek az okostelefonra szánt változata is. Ezek jellemzően az eredeti webes alkalmazások megszületése után készültek. A különálló okostelefon alkalmazások létét az indokolja, hogy a weboldalak nem működnek teljes értékűen egy okostelefonra szánt böngészőben, ami részben a készülékek használatából és méretéből fakad (érintőképernyőn más az elérhető felület-elemek optimális sűrűsége), másrészt az okostelefonok böngészői nem mindig biztosítják az asztali gépek böngészőinek funkcionalitását. Ez azonban kihívásokat támaszt a fejlesztőkkel szemben, mivel a kész weboldal mellé erőforrásigényes megírni egy új, hasonló funkcionalitással bíró okostelefon alkalmazást. Gyakran a teljes alkalmazást az alapoktól újra kell írni.

Jelen projekt a fent említett folyamat megkönnyítését, leegyszerűsítését tűzte ki célul. A kiindulási megkötés az volt, hogy a weboldalt (alkalmazás PC verziója) Google Web Toolkit, az okostelefon alkalmazást pedig Android platformon kell kifejleszteni. A két platform közös programozási nyelve a Java nyelv. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy közös kódrészleteket használjunk fel a két különböző platformra készített alkalmazásban. Bemutatjuk, hogy milyen tervezési minták alkalmazhatók a fejlesztés során, hogyan modellezhető egy ilyen alkalmazás, és milyen gyakorlatot érdemes követni, hogy a két konfiguráció forráskódja minél kevésbé térjen el egymástól.

Irodalom:

[1] Ekler P., Fehér M., Forstner B., Kelényi I.: Android-alapú szoftverfejlesztés (ISBN 978-963-9863-27-9)

[2] Android - http://www.android.com

[3] Google Web Toolkit Overview - https://developers.google.com/web-toolkit/overview

szerző

  • Pap Gábor
    mérnökinformatikus
    nappali

konzulens

  • Dr. Goldschmidt Balázs
    egyetemi docens, Irányítástechnika és Informatika Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom