Regisztráció és bejelentkezés

A BitTorrent protokoll vizsgálata mobil környezetben

Az elmúlt évtizedben a mobileszközök jelentős változásokon mentek keresztül. Megnőtt a teljesítményük és a tárkapacitásuk, így szinte bármilyen feladatot képesek elvégezni, amire egy PC képes. A mobileszközök előnye, - legyen szó akár okostelefonokról, akár tabletekről - a hordozhatóság, aminek köszönhetően nem kell egy irodában vagy otthon ülnünk ahhoz, hogy használni tudjuk őket.

A mobileszközök fejlődésének és népszerűségének következtében szinte minden PC-n is elérhető funkció megtalálható rajtuk. Egy okostelefonnal - amely internetkapcsolattal rendelkezik – levelezhetünk, chat-elhetünk, híreket olvashatunk, filmeket nézhetünk, dokumentumokat szerkeszthetünk, továbbá különböző tartalmakat oszthatunk meg és tölthetünk le.

A tartalommegosztás egyszerű esetben egy szerverre történő feltöltést illetve letöltést jelent, viszont egyre népszerűbbek peer-to-peer megoldások, ahol a tartalom nem egy forrásból származik, hanem elosztottan több helyről, így hibatűrővé és hatékonnyá téve annak megosztását. Az egyik legelterjedtebb peer-to-peer protokoll a BitTorrent, amely „rossz” felhasználása miatt elég sok negatív kritikát kap, bár láthatunk pozitív felhasználási területeket is, pl. Facebook/Twitter szerverei közötti szinkronizáció vagy különböző szoftverfrissítések terjesztése. A protokoll hatékony megosztásra képes, amit érdemes implementálni mobilkörnyezetbe is.

Egy-egy BitTorrent kliens az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéken már implementálásra került Symbian illetve JavaME környezetben, de ezek már nem aktív platformok, ezért érdemes egy manapság népszerűbb platformra is elkészíteni egy implementációt. Jelenleg az Android egy elég elterjedt platform, ezért a választásom rá esett.

A dolgozatban megvizsgálom a protokollt, illetve annak fejlődését, valamint szem előtt tartom, hogy a protokoll egyes elemeire milyen korlátokat szabnak a mobileszközök képességei.

Az elméleti vizsgálat mellett bemutatom az Android platformon megvalósított implementációmat. Az elkészült megoldás működését több méréssel és valós körülmények közti teszteléssel is igazolom, ezzel rámutatva az Android képességeire. Továbbá összehasonlítást végzek letöltési sebesség szempontjából más klienskezdeményezésekkel is.

A dolgozatban bemutatott modellek és mérések hasznosak lehetnek bármilyen hasonló mobilkörnyezetben alkalmazott peer-to-peer megoldások szempontjából is, és a kiemelt dolgokat érdemes más megvalósításokban is megfontolni.

szerző

  • Bori András
    mérnökinformatikus
    nappali

konzulens

  • Dr. Ekler Péter
    Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék