Regisztráció és bejelentkezés

Ultrahangos távolságmérés mikrokontrollerrel

A távolság pontos maghatározása mind az ipari gyakorlatban, mind a napi életben általános igény, és számos gyakorlati megoldása ismert. A nagyszámú gyakorlati alkalmazás alapvetően a mérési pontosság, és a használhatóság szempontjaiban különbözik egymástól. Az ultrahangos távolságmérésnek különböző kialakításai vannak, és számos kézi műszer a kereskedelemben is megvásárolható.

A dolgozat témája egy ultrahangos távolságmérő műszer tervezése és kialakítása. A fő hangsúlyt a mérési pontosság növelésére, illetve a felhasználóbarát használhatóságra helyezi. A mérési pontosság növelése érdekében a közeg tulajdonságainak hatását (hőmérséklet, páratartalom) használja fel. A nagyobb távolság pontos mérésére is megoldást javasol. A hardvertervezés elemi áramkörökből indul ki, ami lehetővé teszi használhatóság szempontjainak (méret, felhasználói felület) kompromisszummentes megoldását. A méret megválasztása során kiemelt hangsúlyt kap a hordozhatóság, illetve a hozzá kapcsolódó alacsony fogyasztás, amelyet a mikrokontroller kiválasztásánál is figyelembe vettünk.

A tanulmány bemutatja a mérési pontosság növelésének elvi meggondolásait, a kialakított összefüggéseket, valamint bemutatja a mérőműszer hardver és szoftver megoldásait a fentiekben megfogalmazott célok elérésére. Mind a hardver, mind a szoftver, valamint a mérési pontosság növelő algoritmusok a gyakorlatban is igazolódnak.

szerző

  • Szalay András Géza
    villamosmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Iváncsy Szabolcs
    , (külső)

helyezés

Jutalom