Regisztráció és bejelentkezés

Orvosi alkalmazású laterális gyorsteszt eredményét kiértékelő alkalmazás készítése okos eszközre

Napjainkban az okos eszközök lehetőségeinek kihasználása révén e-Egészségügyi (e-Health) alkalmazások egyre táguló köre vált elérhetővé. A jelenlegi eszközök (például fitnesz karkötő) elsősorban az egészségtudatos életmód, egészségmegőrzés terén nyújtanak segítséget. Az okos eszközökben rendelkezésre álló érzékelők (gyorsulásmérő, giroszkóp, pulzusmérő) azonban csak az élettani paraméterek szűk körének vizsgálatát teszik lehetővé. Orvosi szempontból releváns paraméterek sok esetben testfolyadékok vizsgálatával nyerhetők. Ezeknek a vizsgálatoknak egy része laterális tesztcsíkkal (LFD , Lateral Flow Device) akár otthon is elvégezhető. Az LFD alkalmazása különösen fontos az egészségügyben, ahol hosszú laboratóriumi kivizsgálást válthat ki a gyorstesztek használata, sőt szükség esetén a tesztet a páciens akár az otthonában is elvégezheti. Néhány példa erre a különböző vizeletvizsgáló tesztek, vércukormérő tesztcsíkok, illetve a terhességi és ovulációs gyorstesztek. Ezek eredménye sokszor az átlag felhasználó számára is könnyen értelmezhetőek. Azonban akadnak olyan tesztcsík típusok, melyek végeredményének leolvasása nagyobb vizuális precizitást, pontos időzítést kíván, és fontosságuk ellenére éppen ez szab gátat a szélesebb körű elterjedésüknek.

A tesztcsíkról leolvasható eredmény értelmezésének megkönnyítésére egy egyszerű befogószerkezetet és egy képfeldolgozó szoftvert készítettem Android alapú eszközökre. A módszer előnye, hogy megőrzi a tesztelés hordozhatóságát és olcsóságát, hiszen fényképezésre alkalmas mobiltelefon manapság a legtöbb háztartásban megtalálható. Az ehhez készült alkalmazás egységes, felhasználóbarát felületet nyújt, és használata esetén a páciensnek nem szükséges ismernie az eredmény meghatározásának módját, minden ehhez szükséges lépést az okostelefon végez helyette, ezáltal jelentősen csökkenthető az emberi hibázás lehetősége. További fontos előny, hogy mobil applikáció használata esetén lehetőség van a teszteredmények elmentésére későbbi visszakeresés céljából, illetve méréssorozatok elvégzése és elemzése is támogatható vele, amihez adott esetben a kezelőorvos is hozzáférhet.

A tesztcsík típusát a csíkra elhelyezett vonalkód segítségével, internetes adatbázisból határozom meg. Az okostelefonnal készített képet az OpenCV könyvtár segítségével dolgozom fel, és a kapott információt az adatbázisból lekért adatok segítségével értelmezem.

A módszer működőképességének vizsgálatához ovulációs tesztcsíkkal végeztem méréssorozatot. Dolgozatomban külön kitérek a tesztcsík azonosításához használt vonalkód optimális kiválasztására, illetve a képfeldolgozáshoz szükséges paraméterekre is.

szerző

 • Varnyú Dóra
  Mérnök informatikus szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Czirkos Zoltán
  docens, Elektronikus Eszközök Tanszék
 • Dr. Ender Ferenc
  Egyetemi Docens, Elektronikus Eszközök Tanszék

helyezés

Morgan Stanley II. helyezett