Regisztráció és bejelentkezés

Élettani paramétereket monitorozó, viselhető orvostechnikai eszköz

A viselhető orvostechnikai eszköz célja, hogy az emberek egészségi állapotának vizsgálatával egészségesebbé, jobbá tegyék a mindennapi életet. Jelen TDK dolgozat egy újszerű, eddig ilyen komplexitásban nem alkalmazott eszközt mutat be – egy fűthető kesztyűbe varrt szenzorrendszert. Az eszköz különféle élettani paraméterek monitorozására alkalmas – mint a véroxigén-szint, pulzus, bőrhőmérséklet és külső hőmérséklet, aktivitás, vagy a stressz-szint. Ezen paraméterek korrelálnak egy bizonyos autoimmun betegség, nevezetesen a Raynaud-szindróma esetében. Ez egy perifériás keringési rendellenesség, melynek fennállása esetén a hajszálerek olyannyira összeszűkülnek vagy elzáródnak különböző autoimmun folyamatok miatt, hogy azokba nem tud vér folyni. Ekkor oxigénhiányos állapot jelentkezik az érintett területeken, ami hosszú ideig fennállva akár sejtkárosodáshoz, sejtelhaláshoz is vezethet. Ezt megelőzendő, az élettani paramétereket monitorozó kesztyű a fűtési tulajdonságát kihasználva tud közbeavatkozni a keringés fenntartása érdekében. Mivel a jelenség nem csupán hőmérséklet, hanem stressz-szint függő is, így a dolgozatban ismertetett módszer segítségével összefüggéseket lehet feltárni azzal kapcsolatban, hogy milyen körülmények között jelentkezik a jelenség, milyen gyakorisággal és milyen súlyossággal. Ehhez egy valószínűségi alapokon működő modellt használok fel, ami a mért élettani paraméterek alapján képes az összefüggések megállapítására.

Mindemellett, az eszköznek diagnosztika felállítását támogató funkciója is van: Raynaud-szindrómás betegeknél a tünetek és a szervezetben a háttérben álló folyamatok különbözőek lehetnek, melyeket több vizsgálat elvégzésével lehet megállapítani. Létezik elsődleges és másodlagos Raynaud-betegség, melyek megkülönböztetésében ez a viselhető orvostechnikai eszköz is támogató szerepet játszhat. Ezen felül - a kesztyű szenzorrendszere által megfigyelhető betegségek palettáját bővítve -, a bevarrt gyorsulásérzékelő képes az ujjak finomremegését is érzékelni, ami a Parkinson-kórnak lehet egy korai tünete. Ezen szenzor további tulajdonságát kihasználva, elesésdetektálást is megvalósítottam a rendszerben. Ez a funkció szintén az idősebb korosztálynak nyújthat segítséget azáltal, hogy értesítést, riasztást küld a megadott hozzátartozónak. Így az időskori balesetek következményeinek csökkentésére is alkalmas.

Ezek mellett, a stressz-szint mérését is „ideális” körülmények közé helyezi az eszköz, hiszen természetes viszonyok között, akár a hétköznapi tevékenységek alatt képes monitorozni a viselőjének stressz állapotát. Ezáltal a fehérköpenyes-szindróma kiküszöbölhető, mely egyébként meghamisítaná a méréseket.

A viselhető orvostechnikai eszköznek tehát számos felhasználása elképzelhető:

- Raynaud-szindrómások támogatása azáltal, hogy a mért élettani paraméterek alapján megelőzi a Raynaud-jelenség bekövetkezését a fűtési rendszer segítségével

- elesést képes detektálni, és értesítést küldeni

- stressz-szint mérésre alkalmas

- továbbfejlesztési célként pedig a Parkinson-kór korai tünetének észlelését teszi lehetővé az ujjremegés monitorozása által

Az eszközrendszer célja nem csupán a fizikai eszköz és a hozzá tartozó szoftveres támogatás elkészítése, hanem tágabb értelemben véve a modern gondolkodású diagnosztikai szemléletmód kialakítása is.

szerző

 • Thuróczy Bertalan
  Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Varga Pál
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Sárközy Péter
  Tudományos Segédmunkatárs, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

helyezés

I. helyezett