Regisztráció és bejelentkezés

Gyártási folyamattámogatás Mixed Reality felhasználásával

Az ipari folyamatok során a rendszerben dolgozó személyeknek néha több lépésből álló bonyolult feladatokat kell elvégeznie, melyek során egy esetleges hiba magas költséggel járhat. Ezeknél a komplex feladatoknál időkiesést okoz a betanítás is, hiszen a tanítási folyamat során egy tapasztalt szakember segít, aki ezalatt nem tudja végezni feladatait. Gondot jelenthet továbbá egy gép meghibásodása, melyet nem tud a helyi karbantartó csapat megoldani, és a szerelő megérkezéséig komoly bevételtől eshet el a cég.

Ezen problémákat tudja orvosolni egy monitorozó, folyamatsegítő és tanító rendszer. A jelenlegi megoldások problémája a helyhez kötöttség, a betanítandó személy kezének a lefoglalása, a lassú reakció. További kihívás a fizikai tárgyakhoz való kötés, pozícionálás hiánya vagy nem kézenfekvő volta a támogató rendszerekben. Több, a területet célzó kutatás sajátossága, hogy olyan rendszert javasolnak megoldásként, amelynek releváns, folyamat-specifikus adatokkal, 3D modellekkel való feltöltése jelentős szakértelmet, időt és költséget jelent.

A piacon megjelenő mixed reality headsetek segítségével lehetőség nyílik egy olyan rendszer létrehozására, mely megmutatja és elmagyarázza a feladatot és annak egyes lépéseit. A szemüveg képességeinek köszönhetően a felhasználó nem csak szöveges leírást olvashat, de egy 3D-s animációt vagy egy videó részletet is megtekinthet az adott lépésről. Segít megtalálni a felhasználónak, merre találhatóak a munkaállomáson a lépésekhez szükséges alkatrészek és eszközök, valamint értesíti őt, ha rossz alkatrészt akar beszerelni, ezzel is csökkentve a hibalehetőséget. A fent részletezett kihívásokra ugyanakkor még nem jelentek meg átgondolt és kidolgozott válaszok.

A dolgozat ennek fényében egy megfelelő prototípus mellett bemutatja, hogyan lehet a folyamatokat és azok lépéseit a meglévő gyártási folyamatokhoz kapcsolni a domainen túlmutató tudást nem igénylő módon, akár távolról is.

A dolgozatomban megvizsgálom, milyen technológiák léteznek a rendszer megvalósítására, feltárom a jelenlegi megoldások hátrányait, majd az új technológiák ismeretében megoldást javaslok. Eredményeim validálására megtervezem a prototípus rendszert, és leírom annak implementációs nehézségeit. Végezetül összefoglalom az elkészült demonstrációs rendszer működését, valamint ismertetem továbbfejlesztési lehetőségeit.

szerző

  • Nagy Bálint György
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Forstner Bertalan
    Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Jutalom