Regisztráció és bejelentkezés

Tesztkörnyezetek előállítása automatikus szabályalapú modellgenerálás segítségével

A kritikus rendszerek (pl. autók, repülőgépek szoftverei) elterjedésével egyre szélesebb körben alkalmaznak modellvezérelt tervezést. A modellvezérelt tervezés során számos fejlesztési lépést automatizált kódgenerálással váltanak fel, ami megfelelő eszközök segítségével megkönnyíti, hatékonyabbá és megbízhatóbbá teszi a komplex rendszerek tervezését és megvalósítását.

Azonban egy komplex modellező eszköz helyes és hatékony megvalósítása már önmagában kihívást jelent, ezért ezek az eszközök ma még nem igazán aknázzák ki a bennük rejlő lehetőségeket. Továbbá a teljesítmény és skálázhatóság következetes mérése, illetve az objektív benchmarkok hiánya is problémát jelent. A ma használt tervező eszközökön tipikusan nem végeznek teljesítményméréseket.

Dolgozatom célja egy módszer kidolgozása, amely különböző paraméterezéssel képes diverz, helyes vagy skálázható modellek generálására, így lehetőséget nyújt a modellező eszközök átfogó tesztelésére.

A dolgozatomban bemutatom, hogyan lehet a szabályalapú tervezésitér-bejárásra épülő keretrendszer segítségével helyes, sokszínű vagy nagy méretű modelleket generálni. Ennek során részletezem (i) a tervezésitér-bejárás alapú modellnövesztés módszerét, erre építve (ii) az absztrakció alapú modellnövesztés megközelítését, (iii) a modellnövesztés probléma lehetséges felbontásait kisebb problémákra a gyorsabb generálás érdekében, illetve (iv) a probléma különböző felbontásainak összehasonlítását és értékelését. A módszerhez (v) készítettem egy prototípus alkalmazást, amely a Viatra Design Space Exploration, (VIATRA-DSE) tervezésitér-bejáró keretrendszerre épül. Ennek működését a (vi) tanszéken fejlesztett Train Brenchmark keretrendszeren prezentálom.

Az általam készített módszer alkalmas modellező eszközök tesztelésének támogatására, benchmarkok készítésére és összehasonlító mérések segítségével a megfelelő modellező eszköz kiválasztásának megkönnyítésére.

szerző

 • Sólyom Alexandra Anna
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Nagy András Szabolcs
  doktorandusz, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
 • Dr. Szárnyas Gábor
  tudományos munkatárs, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
 • Dr. Semeráth Oszkár
  adjunktus, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

helyezés

III. helyezett