Regisztráció és bejelentkezés

Teljes emberi test mozgásrögzítés és megjelenítés vezeték nélküli szenzorhálózat segítségével

Saját testünk harmadik személyként történő megfigyelése sok tekintetben hasznos lehet. Technikai sportok eredményességéhez nagyban hozzájárul, ha külső szemlélőként látjuk magunkat a gyakorlat végzése során. Ilyen módon kijavíthatjuk saját hibáinkat, csökkenthető a helytelen gyakorlatvégzésből adódó sérülésveszély. Gyerekek mozgásából felismerhetők fejlődési rendellenességek, melyek így kezelhetővé válnak. Egyes betegségek tünetei lehetnek akaratlan, ismétlődő, nem célszerű, de ritmusos mozgásformák, melyeknek a beteg nincs feltétlenül tudatában. Huzamosabb megfigyelés esetén a periodikus mozgások könnyen észlelhetők.

Az emberi mozgás megfigyelésének számos módja lehet. A legelterjedtebb a képi rögzítés, mely helyhez kötött, továbbá a kamera elől rejtett végtagokról nem szolgál hasznos információval. A szenzorokkal történő mozgásrögzítés ezekre megoldást nyújt. A szenzorok nagy mintavételi frekvenciája lehetővé teszi a pontos követést, valamint a vezeték nélküli adatkapcsolat kényelmessé teszi a viseletüket.

Dolgozatomban hálózatba szervezett vezeték nélküli szenzorok tervezését és megépítését, az ezekből nyert adatok feldolgozását és megjelenítését mutatom be. A szenzorok a végtagokra és felsőtestre rögzíthetők, valamint a hálózat bármikor könnyen kiegészíthető új szenzorokkal, ezzel növelhetik a megjelenítés pontosságát, vagy hozzáadhatók sporteszközök. A felsőtestre rögzített, központi egység gyűjti össze a végtagoktól érkező adatokat és továbbítja a feldolgozó egység felé, mely legtöbb esetben egy számítógép. A számítógép képes valós időben követni a szenzorokat viselő személy mozgását és egy teljes embermodell képében megjeleníteni ezt. A modell forgatható, így több szögből is megtekinthető. Amennyiben a hálózat nincs csatlakoztatva a megjelenítőhöz, a központi egység elmenti az adatokat. Az elmentett adatokból a mozgás visszajátszható, ez alkalmassá teszi a szabadtéri mozgásrögzítésre.

szerző

  • Rausch Marcell
    Villamosmérnöki szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Fehér Gábor
    Egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

Jutalom