Regisztráció és bejelentkezés

Tárgyszavak hierarchikus hálózatának időfejlődése

Sok természetben és társadalomban megtalálható komplex rendszerre jellemző a hierarchikus szerveződés, számos kutatás foglalkozott már különböző technológiai, ökológiai, biológiai, társadalmi hálózatok hierarchikus tulajdonságával. Több hálózatelméleti modell is a valós rendszerekben megfigyelt növekedési tulajdonságra épít, és egy érdekes, eddig kevésbé vizsgált kutatási kérdés a hierarchikus hálózatok időfejlődésének leírása.

Ebben a munkában különböző adatelemzési módszerekkel vizsgáljuk az NCBI MeSH (National Center for Biotechnology Information, Medical Subject Headings) tárgyszavak hierarchikus hálózatának időfejlődését, mely 16 különböző, évenként frissülő hierarchiából áll kategóriától függően: pl.: Anatómia, Betegségek, Vegyszerek, Gyógyszerek, stb.

Mindegyik hierarchia megfeleltethető egy-egy irányított körmentes gráfnak (DAG - directed acyclic graph), melynek irányított élei a hierarchia felsőbb szintjei felől mutatnak az alsóbb szintek felé. Mivel újabb és újabb tárgyszavak jellennek meg az adatbázisban, a MeSH hierarchiák növekednek az idő során.

A kutatási eredményeink szerint nem csak a növekedés, hanem a meglévő kapcsolatok közötti átrendeződés is nagy szerepet játszik a hierarchiák formálásában. A dolgozatban ennek az időfejlődésnek számos statisztikai jellemzőjét vizsgáljuk, valamint a MeSH hierarchiák általános tulajdonságait írjuk le.

Habár az kutatási eredményeink a MeSH tárgyszavak hálózatára korlátozódik, valószínűsíthető, hogy a feltárt tulajdonságok egy része általánosítható, és megjelenhet a legtöbb hierarchikus hálózat időfejlődése során.

szerző

 • Zagyva Dániel
  Villamosmérnöki szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Palla Gergely
  tudományos főmunkatárs, MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoport (külső)
 • Barta Gergő
  Doktorjelölt, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

III. helyezett