Regisztráció és bejelentkezés

Inkrementális lekérdezések optimalizációja a felhőben

A lekérdezések alapvető szerepet játszanak az adatvezérelt alkalmazásokban. Hatékony kiértékelésüknek kulcsa a végrehajtás optimalizációja. A modellvezérelt szoftvertervezés (model-driven engineering, MDE) folyamatai nagymértékben támaszkodnak a modellek hatékony lekérdezésére. Azonban a modellek több 10-100 milliós méretűre növekedésével a modell lekérdezések és transzformációk komplexitása gyakran jelentős skálázhatósági kihívást jelent a jelenlegi MDE eszközök számára.

A skálázhatósági problémára megoldást nyújtanak az elosztott, felhőalapú modell-lekérdező rendszerek. Ilyen rendszer a Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport által fejlesztett IncQuery-D inkrementális gráf lekérdező keretrendszer, melynek célja, hogy biztosítsa a nagy modellek feletti skálázódó lekérdezéseket. Az elosztott környezetben történő lekérdezés optimalizáció a klasszikus egygépes adatbázis kezelő és modell-lekérdező rendszerekhez képest új aspektusokat és kihívásokat rejt az egyes erőforrások korlátai, az adatok hálózaton történő átvitele és az elosztott rendszer költségei miatt.

Dolgozatom célja, hogy bemutassak és az IncQuery-D elosztott modell és gráf lekérdező rendszerhez kidolgozzak olyan optimalizációs módszereket, amelyek a modellek mérete és a lekérdezések jellege alapján heurisztikák segítségével képesek allokálni a rendszer számítási csomópontjait a rendelkezésre álló erőforrásokra úgy, hogy az több különböző szempont szerint optimalizált végrehajtást eredményezzen.

Az optimalizáció rendszer teljesítményére gyakorolt hatását mérési eredményekkel kívánom igazolni, melyek áttekintésében segítséget nyújt az általam készített monitorozó rendszer. A dolgozat további fontos eredménye, hogy mind a monitorozó, mind az optimalizáló módszerek IncQuery-D rendszerhez tartozó fejlesztői környezetbe teljes mértékben integráltak.

szerző

 • Makai József
  mérnökinformatikus
  nappali

konzulensek

 • Dr. Ráth István
  Tudományos munkatárs, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
 • Dr. Horváth Ákos
  tudományos munkatárs, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
 • Dr. Szárnyas Gábor
  tudományos munkatárs, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

helyezés

I. helyezett