Regisztráció és bejelentkezés

Félstrukturáltadat-rögzítő felület felhasználó-központú tervezése

Képzett kutatók drága segédeszközéből a számítógép napjainkra az otthonok és a munkahelyek szerves részévé vált. A felhasználók zöme számítástechnikailag képzetlen, és esetenként teljesen tapasztalatlan is: nem ismeri és nem is célja megismerni számítógépe működését, inkább csak hasznos segédeszközként tekint rá feladatai elvégzésében.

Egy szoftver, ha nem rendelkezik egyszerű, könnyen használható, intuitív és esztétikus kezelőfelülettel, gyakorlatilag értéktelen a felhasználók számára – bármilyen jól megtervezett, precízen implementált termékről legyen is szó. A megfelelő interfész kialakítása speciális tudást és gyakorlatot igényel, mégis gyakran ugyanazon programozók látják el e feladatot, akik az alkalmazáslogika megvalósításáért is felelnek. Bár a szakképzett grafikus designerek, felülettervezők alkalmazása a fejlesztői csapatokban kezd egyre általánosabbá és elfogadottabbá válni, a megfelelő, produktív munkafolyamat kialakítása máig nehézséget jelent.

A dolgozat áttekinti a grafikus felhasználói felületek kifejlődését övező kutatások és termékek fontosabb tanulságait, és az akkori kutatókban megfogalmazódó alapelveket, amelyek mára gyakorlatilag kikerülhetetlen elvárássá váltak a végfelhasználói szoftverekkel szemben. Bemutatásra kerülnek a felhasználói élmény ellenőrzését és javítását célzó modern tesztelési metódusok alaptípusai, és egy iteratív fejlesztési modell, ami a használhatóság tesztek és a fokozatos javítás folyamatos ismétlésével költséghatékonyan biztosíthatja akár egy kevésbé triviális, újszerű megoldásokat alkalmazó felület intuitív és kényelmesen használható kialakítását, a leendő végfelhasználók előképzettségéhez és tudásszintjéhez igazítva azt.

A bemutatott módszer lehetővé tette egy újszerű, általános megoldással máig nem rendelkező, de egyre nagyobb jelentőséggel bíró probléma, a félstrukturált adatok kezelését biztosító adatrögzítő felület kialakításának felhasználóbarát megvalósítását. A dolgozat esettanulmányként egy átfogó színházikellék-nyilvántartó rendszer beviteli felületének megtervezését, és felhasználói visszajelzéseken alapuló továbbfejlesztését járja körül, különös hangsúlyt fektetve az újszerű – azonban a korábbi megoldásokkal működésében konzisztens – vizuális és interaktív elemekre, majd ezek kiértékelésére valósághű környezetben. A dolgozat végén mind egy, a tesztelés tapasztalatai alapján módosított változat, mind néhány hosszabb távú, átfogóbb továbbfejlesztési lehetőség is bemutatásra kerül.

Az alkalmazott felhasználó-központú, iteratív fejlesztési modell lehetővé tette egy általános, széles körben elfogadott megoldással mégsem rendelkező probléma, a félstrukturált adatok kezelését lehetővé tevő, felhasználóbarát felület kialakítását, ellenőrzését, és folyamatos javítását. A végzett felhasználói tesztek tanulsága szerint a bemutatott koncepció könnyen elsajátítható, kényelmes és hatékony adatrögzítést tett lehetővé az azt kipróbáló felhasználók körében, az eredmények ugyanakkor iránymutatást is adtak mind rövid-, mind hosszabb távú fejlesztések elvégzéséhez.

szerző

  • Nagy Dániel Dávid
    mérnök informatikus
    nappali

konzulens

  • Kővári Bence
    , (külső)

helyezés

I. helyezett