Regisztráció és bejelentkezés

Modern peer-to-peer hálózatokon alapuló megoldások hatékonyságvizsgálata

A peer-to-peer hálózatok, vagyis olyan hálózatok, melyekben a kommunikáló felek között nincsen kitüntetett csomópont, hosszú történelemmel rendelkezik. Bár az ötlet szinte egyidős az Internettel, igazán elterjedni a 2000-es években kezdett, amikor elérhetővé váltak a kereskedelmi szélessávú internetszolgáltatások.

Az első nagy alkalmazás, mely népszerűvé tette a peer-to-peer (P2P) technológia fogalmát, az 1999-ben kiadott Napster volt, bezárása után pedig a Kazaa és hasonló alkalmazások követték. Ezeket a programokat szinte kizárólag csak fájlmegosztásra lehetett használni, mára már sokkal több területen is alkalmazzák ezt a technológiát.

A mai napokban az egyik legelterjedtebb P2P protokoll a BitTorrent protokoll, mely több becslés szerint is a feltöltések több mint 30%-át teszi ki jelenleg. Bár a fájlmegosztás a felhasználók között történik, ennek organizálásához eredetileg szükséges volt egy központi szerver (tracker). Megjelenése óta azonban már számos kiegészítést kiadtak hozzá, mely ennek a szervernek a szükségességét volt hivatott csökkenteni.

A dolgozatomban ezeket a technológiákat fogom áttekinteni. Különös figyelmet fogok fordítani a BitTorrent protokoll, illetve a DHT elosztott rendszer működésére, mely alapvető eleme a legtöbb teljesen decentralizált P2P hálózatnak, kitérve a részletes felépítésére, illetve különböző támadási lehetőségekre. Bemutatom, hogy a valós hálózatban hogyan alakulnak ki a kapcsolatok, illetve hogyan indul meg a keresés. Ezen felül valós példákon keresztül méréseket végzek és elemzem, hogy a torrent-kliensek által alkalmazott DHT (Mainline-DHT, vagy MLDHT) milyen szerepet játszik a torrent alapú fájlmegosztásban, mennyire segíti azt. Célom, hogy modellezzem a hálózat hatékonyságát az alkalmazott technológiák használatának függvényében.

A tanulmányom végén kis kitekintést adok a jövőbeli lehetőségekről, bemutatom az ezeken a technológiák egyéb alkalmazási lehetőségét, mint például decentralizált weboldalak (Freenet, Zeronet, Osiris), videó-streamelés (P2PTV), vagy digitális fizetőeszközök (Bitcoin).

szerző

  • Pásztor Dániel
    Villamosmérnöki szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Ekler Péter
    Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Jutalom