Regisztráció és bejelentkezés

LTE feletti beszédátvitel (VoLTE) monitorozási módszerei a maghálózatban

A negyedik generációs mobilhálózat elterjedésével újabb fejlesztési igények merültek fel a mobiltelefónia képességeinek bővítésére és javítására. Manapság a sávszélesség növelése, az ultra-szélessávú szolgáltatások bővítése és a hangminőség javítása bizonyul fejlődési trendnek. Az LTE feletti beszédátvitel (Voice over LTE, VoLTE) megvalósítása számos előnyt nyújt az szolgáltatást igénybe vevő előfizetőknek. Magyarországon a jelenlegi 4G LTE hálózat tulajdonságait kizárólag az adatszolgáltatás terén használhatjuk ki. A letölteni kívánt adatcsomagokhoz a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb sebességgel férhetünk hozzá, viszont az eközben beérkező hívás során leváltunk 3G, esetleg 2G hálózatra, mivel a beszédszolgáltatás 4G felett a dolgozat írásakor még nem nyilvános szolgáltatás. Az úgynevezett CS (Circuit Switched, áramkörkapcsolt) fallback során az új hálózat keresése időt és intenzívebb akkumulátor használatot vesz igénybe.

A VoLTE megvalósítása természetesen a jelzéshálózatban is új elemeket generál. A mobil entitások között új kapcsolatok létesülnek, ezáltal az üzenetek eddig nem ismert kommunikációt követve új paramétereket tartalmazhatnak. Egy VoLTE hívás alatt a jelzésüzenetek az LTE maghálózatából az IP feletti szolgáltatásokat vezérlő architektúrába (IP Multimedia Subsystem) jutnak, így különböző protokollokon keresztül követhetjük a hívás folyamatát. Egy komplexebb rendszerben a hibakeresés megoldása is nehezebb feladatnak ígérkezik. Az esetlegesen fellépő hibákat a szolgáltatók szeretnék a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megtalálni, erre a jelzésüzeneteket jól ismerő, monitorozó-rendszereket készítő beszállítók kínálhatják a legjobb megoldást.

E dolgozat az elvégzett VoLTE teszthívások során szerzett tapasztalatok alapján bemutatja a monitorozott jelzéshálózaton végzett hibakeresési és vizsgálati módszereket - a jelenlegi hálózati struktúrán már bizonyított monitorozó-rendszeren keresztül. Emellett a munkafolyamat automatizálására is ajánlást nyújt, még a technológia széles körű elterjedése előtt - így elkerülve az ismeretlen hibák okozta kezdeti problémákat.

szerző

 • Balog Zsolt
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Varga Pál
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Tóthfalusi Tamás
  Doktorandusz, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

Jutalom