Regisztráció és bejelentkezés

Adaptív multihop adatterjesztő protokollok ad hoc hálozatokban

A hagyományos távközlési rendszerek mellett egyre inkább felértékelődik az infrastruktúra nélküli, peer-to-peer kommunikációt lehetővé tevő elosztott hálózatok szerepe, közöttük jelentős szerepet tölt be a mobil ad hoc hálózatok családja. Ad hoc hálózati környezetben, ahol nem áll rendelkezésre központi infrastruktúra az átviendő csomagok tárolására és továbbküldésére, nagyon fontos szempont, hogy a többes ugrásos szórt adású (multi-hop broadcast az angol nyelvű szakirodalomban) adatterjesztő algoritmusok milyen hatékonysággal szórják szét az információt a hálózatban. A probléma megoldására egy adaptív protokollt kínálok. Ezen protokoll a hálózat folyamatosan változó paramétereiből, mint a csomópontok fokszáma, illetve távolsága, kíván továbbküldési valószínűségeket hozzárendelni az egyes csomópontokhoz, hozzájárulva ahhoz, hogy hatékonyabban működjön, mint a szakirodalomban fellelhető hasonló protokollok. Küldési mechanizmusa fázisokra bontható, elkerülve a felesleges duplikációkat. A protokollnak egyaránt van egy üzenetes (single message az angol szakirodalomban), illetve több üzenetes (multi message) változata is.

A protokollok teszteléséhez, méréséhez egy szimulátor is kialakításra került, melyben különböző paraméterek, úgy mint például a csomópontok sűrűsége, csomópontok rádiós sugara állítható. Ezen szimulátorban a szakirodalomban publikált adatterjesztő protokollok is implementálva lettek, sőt a végső verzióhoz vezető korábbi protokolljaim is megtalálhatók. A szimulátorban megvalósított protokollok teljesítmény mutatóik összehasonlításra kerültek, mind egyes, mind többes üzenet szórás esetén. Ezen paraméterek, a rendszerben lévő duplikációk száma, a csomagküldések száma, illetve hogy az adott protokoll milyen gyorsan ér el bizonyos lefedettséget. (azaz például hány fázissal később lesz a csomópontok igényeinek 95% -a kielégítve)

Természetesen a mobil ad hoc hálózatok világában nincs olyan protokoll, amely minden környezetben egyaránt jól tud teljesíteni, hiszen kompromisszumot kell kötni a gyors terjesztés és a hatékonyság (duplikáció, küldött üzenetek száma) között. Az általam kínált protokoll jóval kevesebbet duplikál, mint a szakirodalomban fellelhető adatterjesztő protokollok, viszont a hasznos adatforgalmon kívül többlet jelzésüzenetek jelennek meg a hálózatban, amelyek viszont nagyságrendileg kisebb terhelést jelentenek összességében.

szerző

  • Kőkuti András
    mérnök informatikus
    nappali

konzulens

  • Dr. Simon Vilmos
    docens, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

helyezés

II. helyezett