Regisztráció és bejelentkezés

Kommunikáció Bluetooth Low Energy alapú piconetek között

A Bluetooth napjaink egyik legelterjedtebb vezeték nélküli hálózati technológiája. A 2011-ben adoptált Bluetooth v4.0 szabvány egy újabb megoldással egészült ki, mely robosztusabb, kisebb komplexitású és sokkal alacsonyabb fogyasztással bír a korábbi változatnál. A szabvány szerinti elnevezés a Bluetooth Low Energy, de egyes korábbi terminológiákban Bluetooth Smart néven is emlegetik. A Wibree technológia - amelyen a Bluetooth Low Energy alapszik - már korábban is ismert volt. Ennek egy valamelyest átdolgozott formája került az említett szabványba. [1][2][5]

A Bluetooth Low Energy piconet topológiát valósít meg, azaz egy master és több slave egység kommunikációját teszi lehetővé, a master egység vezérlésének megfelelően. A specifikációban leírtak szerint a technológia nem támogatja a scatternetek, azaz több, összekapcsolt piconetből álló hálózatok létrehozását, minek folytán az ad-hoc jellegű több ugrást igénylő útvonalak nem hozhatók létre az egyes piconetek szétesése nélkül. Ebből következően a kommunikáció csak egy adott node hatósugarában lehetséges. Ezt a hátrányt több, konkurens technológiákat felsorakoztató összehasonlításban is kiemelik. [3][4][5]

Bár a specifikáció szigorúan szabályozza az egyes állapotokat, lehetséges olyan kombináció alkalmazása, amely, bár nem teremt teljes értékű kapcsolatot, mégis lehetővé teszi a kommunikációt a piconetek között. [1]

Jelen dolgozatban bemutatásra kerül a technológia, azt követően kifejtésre kerül a megoldás. Végül a valós kísérlet eredményeit tárgyalom.

A piconetek közötti átjárás lehetőségével a lefedhető terület megnő, azaz nagyobb kiterjedésű és együttműködő szenzor és adathálózatok hozhatók létre anélkül, hogy egyéb technológia is alkalmazásra kerülne.

Források:

[1] „Bluetooth Core Version 4.0,” 30 június 2011. [Online]. Available: https://www.bluetooth.org/Technical/Specifications/adopted.htm. [Hozzáférés dátuma: 23 augusztus 2012].

[2] R. Gawera, „The revolutionary opportunities of Bluetooth low energy,” EE Times Asia, 18 március 2011. [Online]. Available: http://www.eetasia.com/ART_8800637772_590626_NT_d07902d8.HTM. [Hozzáférés dátuma: 22 augusztus 2012].

[3] V. Samosuyev, „Bluetooth Low Energy Compared to Zigbee and Bluetooth Classic,” Mikkeli University of Applied Sciences, 2010.

[4] A. Z. R. B. M. A. O. Mahdi Zareei, „A Comparative Study of Short Range Wireless Sensor Network on High Density Networks,” in 2011 17th Asia-Pacific Conference on Communications (APCC), Sutera Harbour Resort, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia, 2011.

[5] J. Decuir, „IEEE Communications Society: Bluetooth 4.0 Low Energy,” 2010. [Online]. Available: http://chapters.comsoc.org/vancouver/BTLER3.pdf. [Hozzáférés dátuma: 22 augusztus 2012].

szerző

 • Balogh András
  villamosmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Szabó Sándor
  adjunktus, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék
 • Lendvai Károly
  , Híradástechnikai Tanszék
 • Milánkovich Ákos
  doktorandusz, Híradástechnikai Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom