Regisztráció és bejelentkezés

Azonnali értesítés internetre kapcsolódó szenzorhálózatokhoz

A beágyazott rendszerekben elérhető egyre nagyobb számítási kapacitás miatt egyre komolyabb funkciókat képesek ellátni ezek a kis méretű eszközök, egymás után jelennek meg a különböző alkalmazási területek. Ma már megvalósítható, hogy sok ilyen eszköz összekapcsolódva egy hálózaton képes legyen kommunikálni és egymással összehangolva tudjon műveleteket végezni. Ezzel párhuzamosan egyre növekszik az olyan eszközök száma is, amelyek élő internet kapcsolatot használva lekérdezhetők és vezérelhetők.

Napjainkban egyre fontosabbá válik, hogy egyes események és változások minél gyorsabban végigfussanak egy rendszeren és érzékelhető eredményt adjanak a felhasználók számára. Ennek nincs is semmilyen akadálya addig, amíg az eszközről egy központi szerver felé irányul a kommunikációs igény vagy az eszközök publikus címmel rendelkeznek. Az esetek többségében azonban ha rendelkezik egy ilyen eszköz internet kapcsolattal, az legtöbbször valamilyen alhálózaton keresztül éri el a kiszolgálót. Egy megoldás lehet a rövid periódusú ismételt lekérdezés vagy a folyamatos kapcsolat, de ez meglehetősen erőforrásigényes mind kliens, mind szerver oldalon. A különböző okostelefon platformok most jutnak el arra szintre, hogy megoldást nyújtsanak erre a problémára, de az alacsonyabb szintű eszközök esetében jelenleg nem érhető el széles körben felhasználható megoldás.

Dolgozatunkban erre a problémára nyújtunk megoldást. Több lehetőséget hasonlítunk össze, majd kiértékeljük az egyes implementációs lehetőségeket. A tesztelésre egy céláramkört készítünk, amely a többi virtualizált eszközzel egy alhálózaton és az interneten szabadon kommunikálhat. A cél az, hogy minimalizáljuk az internetes kommunikációt, valamint a kiszolgáló és az egyes eszközök igénybevételét.

Az azonnali értesítés szenzorhálózatok esetében nagyon sokrétű felhasználási lehetőségeket rejt magában az olyan alkalmazási területeken, ahol kritikus a gyors reakció. Ezen kívül a felhasználói élmény is nagyban növekedhet azáltal, hogy internetről valós időben vezérelhetővé válnak az egyes eszközeink.

szerzők

 • Ferencz Endre
  mérnökinformatikus
  nappali
 • Fejér Attila
  villamosmérnöki
  nappali

konzulens

 • Raikovich Tamás
  tanársegéd, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett