Regisztráció és bejelentkezés

Napelemes terhelés rendszerterhelési görbére és terhelés-előrejelzésre gyakorolt hatásának vizsgálata

Az időjárásfüggő energiaforrások térnyerése az utóbbi évtizedekben számos megoldandó kihívást generált a villamosenergia-rendszerek üzemeltetői számára. Ennek egyik aspektusa a volatilis termelésből adódó kiszámíthatatlanság, mely a rendszerirányító számára a másnapi rendszerterhelés-becslések elkészítésékor nehézséget jelent. Napjainkra számos tanulmány jelent már meg az időjárásfüggő kiserőművek várható termelésének rövid- és hosszútávú előrejelzési gyakorlatát tárgyalva, illetve alternatív megoldások is léteznek ezen technológiák hátrányainak kiküszöbölésére (pl. energiatárolási megoldások).

Hazánkban a kormányrendeletben meghatározott beépített szélerőművi teljesítmény változása nem várható rövidtávon. Ezzel szemben a 2016. december 31.-én lezárt KÁT támogatási rendszer hatására beadott jelentős mennyiségű telepítési engedélykérelemnek köszönhetően fotovillamos (kis)erőművek létesítése várható az elkövetkező években. Mind a menetrendadásra kötelezett, mind a háztartási méretű erőművek esetében fontos kérdés a rendszerirányító számára ezen erőművek beépített teljesítményének ismerete, illetve a napi terhelési görbére vetített hatásuk vizsgálata.

A dolgozat célja a jelenleg üzemelő fotovillamos rendszerek hatásának napi terhelési görbére vetített hatásának becslése. Ehhez elsőként áttekintem a jelenlegi, TSO-k által felhasznált modelleket. Ezt követően létrehozok egy olyan modellt, mely a historikus időszak terhelési görbéi alapján hozza létre az utóbbi évek hasonló görbéit. Ehhez egy öntanuló algoritmus kerül kifejlesztésre, mely képes a predikcióra. A létrehozott terhelési görbék összevetésre kerülnek a rendszerirányító által mért görbékkel. Ezáltal lehetőség nyílik az összes fotovillamos rendszer hálózatra vetített hatását megbecsülni. Végezetül javaslatot fogalmazok meg a fotovillamos rendszerek rendszerterhelés-becslésben való figyelembevételének lehetőségeire.

szerző

  • Sinkovics Bálint
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Hartmann Bálint
    Egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Energetikus Képzést Támogató Alapítvány III. helyezett