Regisztráció és bejelentkezés

A 2013. márciusi VER üzemzavar helyreállítási lehetőségeinek vizsgálata

A 2013. márciusi VER üzemzavar helyreállítási lehetőségeinek vizsgálata

Kántor Tímea V., Vill. Bsc., kantor.timea@eszk.org

Egyetemi konzulens: Németh Bálint, Villamos Energetika Tanszék, nemeth.balint@vet.bme.hu

A hálózati energiaellátás egyik legfontosabb tényezője a megbízhatóság, amit sok tényező befolyásolhat. Számos példát láthattunk már a történelemben komoly, több százezer vagy akár millió embert érintő üzemzavarra (USA, Olaszország stb.), amiket okozhatott emberi tényező, a növényzet nem megfelelő gondozottsága vagy éppen az időjárási körülmények.

Magyarországon a 2013. március 15-i hétvége rendkívül emlékezetes maradt a szokatlan időjárásáról és az annak következtében fellépő villamosenergia-rendszerbeli üzemzavari eseményekről. A hosszúhétvége során mintegy százezer ember maradt áram nélkül, több tízezreknél majdnem egy hétig szünetelt a villamosenergia-ellátás.

Az szokásos tavaszi időjárással ellentétben március 14-én egy olyan ciklon érte el Magyarország területét, amelyben a mediterrán térségből hozott nedves légáramlat keveredett az északi hideg levegővel, és ennek nyomán erős havazás kezdődött, először csak a nyugati, északnyugati területeken, majd később keleten is. A havazás néhol esővel keveredett, azonban a nagyobb problémát az azt kísérő rendkívül erős, néhol 60-70 km/h-s szél, aminek következtében a csapadék ráfagyott a távvezeték sodronyokra, túlterhelve a tartószerkezeteket. Számos nagyfeszültségű távvezeték oszlop megsérült, kidőlt, valamint rengeteg oszlop csúcsa letört.

A hóviharok károsították mind az átviteli, mind pedig az elosztó hálózatot, a leginkább érintett környéken, Északkelet-Magyarországon több mint 90 ezer ember villamosenergia-ellátását megszűntetve. Munkám során a régióban található Ibrány térségét vizsgáltam, ahol 6 egymás utáni tartóoszlop dőlt ki, amiből kettő egy mocsárban állt.

Dolgozatomban a Munkács-Sajószöged kétrendszerű, 220 kV-os távvezeték helyreállítási lehetőségeit, és a hóviharok okozta, a tartószerkezetekre ható terheléseket vizsgáltam az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték ZRt-nél. Mindemellett összehasonlítottam az üzemzavari körülményeket egy hasonló módon, erős havazás és szél hatására bekövetkező amerikai példával, figyelembe véve az utána megfogalmazott ajánlásokat is, amely során körülbelül 3 millió ember maradt áram nélkül napokra.

szerző

  • Kántor Tímea
    villamosmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Németh Bálint
    egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett