Regisztráció és bejelentkezés

Nedvesség hatásának vizsgálata PVC szigetelésű kábelekbe

A víz behatolása a kábelszigetelésekbe a leggyakoribb oka a kisfeszültségű, PVC szigetelésű kábelek meghibásodásának [1]. A legújabb kutatási eredmények szerint, a PVC szigetelésű kábelek termikus degradációja a feszültségválasz módszerével vizsgálható [2].

A feszültségválasz módszere a kisülési és a visszatérő feszültség mérésén alapul. A kisülési görbe egy relatív hosszú (100…1000 sec) feltöltési idő után mérhető a szigetelésen. A visszatérő feszültség pedig, a feltöltött szigetelés néhány másodperces rövidrezárása után mérhető [3].

A munka során, a víz behatolását vizsgáltuk PVC szigetelésű kábelekre.

A vizsgálathoz kisfeszültségű PVC szigetelésű kábelekből készítettünk mintákat. A kábelmintákat vízbe merítetve öregítettük, a vizsgálathoz új és üzemben öregedett kábelekből is vettünk mintákat. A kábelmintákat két csoportra osztottuk, az első csoport mintáit csak vízbe merítettük a második csoportba tartozókat feszültség alá is helyeztük. Így a nedvesedés és a feszültség alatti öregedés hatása egyszerre vizsgálható.

A mintákon öregedés előtt és után is elvégeztük a teljes feszültségválasz mérését. A kapott eredmények azt mutatják, hogy a teljes feszültségválasz mérés igen hatékony eszköze a kisfeszültségű PVC szigetelésű kábelek állapotvizsgálatának.

szerző

  • Fekete Norbert
    villamosmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Tamus Zoltán Ádám
    egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék