Regisztráció és bejelentkezés

Többcsatornás adaptív streaming-et támogató távvezérlő rendszer megvalósítása Android alapú mobil kliensek kezelésével

Távvezérlésű eszközöket széles körben alkalmaznak különböző feladatokra: többek között távszabályozások, biztonsági megfigyelésekre, lakások biztonságának és automatizálásának vezérlése, járművek irányítása. Az okos telefonok és tabletek elterjedésével egyre nagyobb az igény olyan távvezérlésekre, melyek ilyen készülékekről irányhatóak.

Jelen TDK munka egy olyan általános célokra is alkalmazható hardware és software páros megvalósítása, mellyel platform függetlenül webes felületen, továbbá kliens alkalmazással androidos készülékkel lehet irányítani és ellenőrizni az eszközt. Feladatul a dolgozatban egy modell autó távvezérlését választottam, amely a környezet folyamatos ellenőrzésére valós idejű képet szolgáltat akár több egyidejű felhasználó számára is, az autóra telepített kamera segítségével. Az autó a külvilággal egy WiFi routeren keresztül teremt kapcsolatot, melyen beágyazott Linux fut. A felhasználókat a routerre telepített web szerver szolgálja ki. Továbbá a videó képének tömörítését és továbbítását is a router végzi. A vezérlést a routerhez kapcsolódó általam tervezett és megvalósított hardware végzi.

A szerver alkalmazásnál (a routeren fut), mely egyszerre több felhasználót is kiszolgál, fontos tudni, hogy mennyi felhasználót és milyen szolgáltatási minőséggel tud kiszolgálni, ezért részletes teljesítmény elemzést végzek a szerver teljesítményt illetően. A valós idejű videó streamingnél - főleg mivel itt a valós idejű kép alapján történnek meg az irányítási döntések - különösen fontos, hogy mindig a hálózat kapacitásának megfelelő képet adjon, ami nem mindig a legjobb minőségű, viszont a lehető legkisebb a késleltetés. Ezért megvizsgálom az elérhető adaptív streaming algoritmusokat és egy, a saját alkalmazás szempontjából optimálisat valósítok meg, valamint elemzem, hogy milyen paraméterek mellett a lehető legjobb a kép minősége és legkisebb a kép késleltetése.

A kitűzött feladat számos érdekes problémakört vet fel, melyekre általános megoldásokat dolgozok ki, hogy az eredmények a későbbiekben más célokra is felhasználhatók legyenek.

szerző

 • Jusztin Ádám
  villamosmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Ekler Péter
  , (külső)
 • Dr. Csorba Kristóf
  egyetemi docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Jutalom