Regisztráció és bejelentkezés

Fluorazon vázú színezék szintézisének és alkalmazásának vizsgálata

Mai korunk egyik legnagyobb kihívását a fosszilis energiahordozók elhagyása, és azokról való átállás megújuló energiaforrásokra. Ennek a folyamatnak az egyik legnagyobb figyelemmel kísért része a Nap sugárzását elektromos energiává alakító napelemek. Ezek közül is kiemelkedik az úgynevezett Grätzel-cella ami a drága, nagy tisztaságú szilícium nélkül képes jó hatásfokkal erre az átalakításra.

Kutatócsoportunk egy ilyen cellában felhasználható színezék molekula szintézisét valósította meg az elmúlt évek folyamán. Egy firenzei csoporttal együttműködésben, előzetes kvantum kémiai számítások alapján megtervezett molekula szintézisét terveztük hagyományos preparatív módszerekkel.

Munkám során az előzetesen előállított részegységek kapcsolási lehetőségeit vizsgáltam Suzuki-reakcióval. Az így nehezen reagáló, elektronban gazdag rendszerek hagyományos körülmények közötti C-C kapcsolása helyett, egy hatékonyabb réz ko-katalízisen alapuló módszert dolgoztunk ki, amely segítségével sikeresen előállítottuk a célvegyületet. Ennek felhasználásával készített cella fotoelektronikai tesztelését olaszországi partnereink végezték.

szerző

 • Varga Bálint
  Gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. FAIGL Ferenc
  egyetemi tanár, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
 • Dr. Mátravölgyi Béla
  Tudományos munkatárs, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
 • Hergert Tamás
  PhD hallgató, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett