Regisztráció és bejelentkezés

A gyömbér két komponensének új szintézis lehetőségei

A gyömbér (Zingiber officinale) egy Délkelet-Ázsiából származó növény, amelyet világszerte használnak fűszerként és gyógyszerként is számtalan betegségre, hiszen már évezredekkel ezelőtt megfigyelték és leírták kedvező egészségügyi hatásait.

A gyömbérben található vegyületek közül kiemelkedő figyelmet érdemel a zingerone (4-hidroxi-3-metoxifenil-2-butanon), amely sokféleképpen alkalmazható a gyógyászatban: gyulladásgátló, görcsoldó, és hasmenéses betegségek esetén is kiváló orvosság, valamint szorongásoldó, segít megakadályozni a vérrögök képződését, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhat.

A ferulasav ((E)-3-(4-hidroxi-3-metoxifenil) prop-2-énsav) egy másik olyan vegyület a gyömbérben, amely ígéretes tulajdonságokkal bír. Mint számos fenolvegyület, a ferulasav is antioxidáns. Állatkísérletek eredményei alapján feltételezik, hogy közvetlen antitumorális hatása van tüdő –és májrák esetén. Emellett hatástalanítja a szabad gyököket, melyek károsíthatják a sejthártyát és a DNS-t, valamint segít védekezni az ibolyántúli sugárzással szemben.

A dolgozat célja olyan új szintézis módszerek kifejlesztése és leírása, amelyekkel hatékonyan előállítható a fentebb leírt két kedvező hatású szerves vegyület.

szerző

  • Kiss Adrienn
    Vegyészmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Keglevich György
    egyetemi tanár, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom