Regisztráció és bejelentkezés

Alkaloid koncentráció szabályozása macskakarom (Uncaria Tomentosa [Willd.] DC) kivonatokban hagyományos kevertetéses extrakcióval

A macskakarom (Uncaria Tomentosa [Willd.] DC) egy Amazonas erdei kúszónövény, tradicionálisan indián gyógynövény. Világszerte ajánlják ízületi bántalmak csökkentésére és általános immunerősítőként, daganat- és vírusellenes hatását is feltételezik. A növény gyógyhatását a kérgében található pentaciklusos alkaloidok, triterpének, flavonoidok és tanninok adják. A gyógynövény- és kivonatainak alkalmazását a világ számos országában széleskörűen engedélyezik (pl.: USA, Ausztria), míg más országokban, köztük hazánkban is, a magas alkaloidtartalma miatt korlátozzák. A kutatómunka célja az alkaloidtartalom szabályozása a kivonatokban hagyományos extrakciós eljárással, amely egy további termékfejlesztés és alkaloidtartalomra való standardizálás alapja lehet.

A munkám során őrölt macskakarom kéregből víz, abszolút etanol, 50:50 víz – etanol, illetve előbbi oldószerek különböző citromsav tartalmú oldataival három lépéses hagyományos kevertetéses extrakcióval kivonatokat készítettem, amely során az extraháló oldószer összetétele, a hőmérséklet, extrakciós idő és a lépésszám hatását vizsgáltam a kivonat alkaloid-koncentrációjára és a citromsavtartalommal korrigált termelésre.

Az extrakció hőmérsékletének vizsgálatai során a 70 °C bizonyult a legmegfelelőbbnek, mivel ezen a hőfokon volt a legnagyobb az alkaloid-koncentráció és a korrigált hozam. Az extrakciós idő 0,5 – 2 óra tartományban már nem befolyásolja az extrakciós hatékonyságot, valamint a három lépés elengedő. Az etanol és a citromsav együttes hatásának vizsgálatát egy 32 kísérlettervvel végeztem. Megállapítottam, hogy citromsav oldat felhasználásával jól ismételhetően 7,7 – 37,3 mg alkaloid/ g extrakt tartományban szabályozható a kivonatok alkaloid koncentrációja. Maximális alkaloid-koncentráció a kivonatban citromsavmentes abszolút etanol alkalmazásával érhető el. A korrigált termelés optimuma 50:50 víz – etanol oldószer esetén 1 – 1,2 tömegszázalék citromsav tartalom. A kivonatok tannin mennyiség és szabadgyök-fogó képesség vizsgálata során, arra a következtetésre jutottam, hogy a macskakarom kivonatok antioxidáns hatásáért feltehetőleg a tanninok a felelősek. Az 50:50 víz – etanol oldószerrel kapott kivonat tannin mennyisége igen magasnak, 25,08 ± 1,14 %-nak bizonyult és gyökfogó hatása is kiváló.

A vizsgálataim során kapott eredmények lehetőséget biztosíthatnak egy alkaloidra standardizált termékfejlesztésre viszonylag olcsó és könnyen megvalósítható üzemi technikával.

szerző

 • Dévényi Dániel
  Vegyészmérnöki alapképzési szak, levelező BSc
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Székely Edit
  egyetemi tanár, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék
 • Calvo García Alba
  Ph.D. hallgató, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék

helyezés

III. helyezett