Regisztráció és bejelentkezés

Sebgyógyulást elősegítő nanoszálas gyógyszerkészítmények fejlesztése

Manapság egyre nagyobb igény jelentkezik az új generációs sebfedő rendszerekre, melyek a korábbiakhoz képest számos előnnyel rendelkeznek. Ezen előnyök közé tartozik a jobb betegegyüttműködés, mely például a fájdalommentes eltávolításnak és annak köszönhető, hogy ritkábban kell őket cserélni, illetve a kedvező feltételek biztosítása a sebgyógyuláshoz, mint a megfelelő oxigén ellátás, az alacsony baktériumterhelés és a nedves környezet.

Munkám során biológiailag aktív hatóanyagot és antibakteriális hatású anyagot építettem be különböző polimer mátrixokba elektrosztatikus szálképzéssel, melyeket potenciális sebfedő rendszerekként vizsgáltam. Az antibakteriális anyag biztosítja a sebek alacsony baktériumterhelését, illetve a biológiailag aktív hatóanyag elősegíti a seb gyógyulási folyamatát. Az elektrosztatikus szálképzés során szubmikronos illetve nanoméretű szálakat lehet előállítani, amelyek a nagy felület/térfogat aránnyal rendelkeznek és változtatható a porozitásuk, ennek köszönhetően jobb és egyenletesebb, illetve kontrollált hatóanyag-leadást biztosítanak. A szisztémás adagolással szemben, mely során el kell érni egy hatásos dózist - ami akár már toxikus hatásokat is kiválthat - ebben az esetben elkerülhető a szervezet túlterhelése és helyileg adagolható a megfelelő dózis, ezáltal lecsökken a toxicitás veszélye. Hordozóként két különböző lineáris polimert, polietilén-glikolt (PEG) és polivinil-pirrolidont (PVP) alkalmaztam, melyek közül mindkettő jó szálképző tulajdonságokkal rendelkezik. Vizsgáltuk az előállított hatóanyag tartalmú nanoszálak morfológiáját, kristályosságát, hatóanyag-leadását, antibakteriális hatását.

Az elvégzett kísérletek alapján ígéretesnek bizonyultak az elkészített rendszerek mind megvalósíthatóság, mind alkalmazhatóság szempontjából. Előnyük még, hogy viszonylag könnyen méretnövelhetőek, tehát az ipar számára is alkalmazhatóak lehetnek.

szerző

  • Baán Adrienn
    vegyészmérnöki
    nappali

konzulens

  • Nagy Zsombor Kristóf
    tanársegéd, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett