Regisztráció és bejelentkezés

Folyamatos olvadék granuláláson alapuló rendszer koffein-tartalmú tabletták előállítására

A folyamatos technológiák egyre nagyobb szerepet töltenek be a vegyiparban. Az egyik legnagyobb jele ennek, hogy a hagyományosan szakaszos gyártást preferáló gyógyszeripar területein is kezd teret nyerni magának ez a gyártási módszer. Ez köszönhető a folyamatos gyártás megannyi előnyének, illetve annak, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt a folyamatos technológiák fejlesztésével foglalkozó kutatások száma.

A folyamatos technológiák közül az ikercsigás granulálás egy alternatív megoldása lehet a jelenleg leggyakrabban használatos szakaszos granulálásnak. A granulálás egy, a gyógyszeriparban gyakran alkalmazott eljárás, mely alkalmas porkeverékek porfolyási tulajdonságainak és tablettázhatóságának javítására, továbbá elkerülhetővé teszi a különböző szemcseméretű alkotók fajtázódását is. Az olvadék granulálás, mely a granulálás egyik fajtája, különösen ígéretes technológia. Az eljárás során a részecskék aggregálása egy olyan kötőanyag jelenlétének köszönhető, melyet olvadáspontja közelébe vagy fölé melegítenek, így a hatóanyag megolvasztása vagy víz hozzáadása a rendszerhez elkerülhető.

TDK munkám során koffein-tartalmú porkeverék folyamatos olvadék granulálását valósítottam meg polietilén-glikol kötőanyaggal egy ikercsigás készülékben. Célom egy integrált folyamatos rendszer megalkotása volt, mely az adagolást és az olvadékgranulálást követően a folyamatos hűtést, őrlést („regranulálást”) és tablettázást is tartalmazza. Munkám során sikerrel létrehoztam a fent említett folyamatos rendszert, melynek segítségével javítottam a kezdeti, koffein hatóanyag tartalmú keverék porfolyási tulajdonságait és tablettázhatóságát. A granulátumokat és a belőlük készített tablettákat analitikai vizsgálatoknak vetettem alá, hogy megtaláljam a rendszer optimális működési paramétereit, továbbá a rendszert valós időben, in-line is nyomon követtem. Végül a rendszer méretnövelését is sikerrel hajtottam végre.

szerző

 • Fekete Dániel
  Vegyészmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Nagy Zsombor Kristóf
  egyetemi docens, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
 • Záhonyi Petra
  doktoráns, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett