Regisztráció és bejelentkezés

Nepafenac tartalmú vízoldható és mukoadhezív szemcsepp formula fejlesztése

Szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, melynek sérülései és betegségei az életminőségünk romlásához vezetnek. Egy ilyen, lassan és fájdalommentesen kialakuló szembetegség a szürkehályog, amelyet sikeresen gyógyítani csak invazívan, műtéti beavatkozással lehetséges. A műtétet követően kialakuló szövődmények megelőzésére és a fájdalom csillapítására az orvosi gyakorlatban nem-szteroid gyulladáscsökkentőket tartalmazó szemcseppek alkalmazását írják elő. A szem sajátos fiziológiája és anatómiája miatt a szemcsepp formájában alkalmazott hatóanyagnak általában csak kevesebb, mint 5 %-a biohasznosul. A szürkehályog műtétet követő posztoperatív gyulladás kezelésére kiterjedten alkalmazott szemcsepp a 0,1 % nepafenac tartalmú Nevanac. A nepafenac korlátozott oldhatóságából adódóan a Nevanac egy szuszpenziós készítmény, melynek felcseppentésekor a szemfelületre kerülő szilárd részecskék irritációt és homályos látást is okozhatnak, ezért a készítmény kiváltása a betegek kényelme érdekében, illetve a feleslegben történő hatóanyagadagolás elkerülése miatt is kívánatos lehet.

Célunk egy olyan nepafenac tartalmú szemcsepp formuláció kifejlesztése volt, amelyben a hatóanyag oldott formában van jelen és mukoadhezív jellegéből fakadóan hosszabb ideig ellenáll a könnyezés okozta lemosódásnak. Így, a megnövekedett szaruhártyára vonatkozó tartózkodási időnek köszönhetően akár a hatóanyag jobb biohasznosulása is elérhető a referencia készítménnyel szemben.

Célunk elérése érdekében a hidrofób, vizes közegben korlátozottan oldódó nepafenac hatóanyag oldhatóságát hidroxipropil-β-ciklodextrin segédanyag hozzáadásával kívántuk növelni. A ciklodextrin molekulák képesek apoláris vendégmolekulákkal reverzibilis komplexet alkotni és azokat vizes oldatban tartani. A szaruhártyán való tartózkodási idő növelésére egy, a szemészeti készítményekben gyakran előforduló mukoadhezív biopolimert, nátrium-hialuronátot alkalmaztunk segédanyagként. Ez az emberi testben is megtalálható, biokompatibilis polimer nem csak a készítmény viszkozitását növeli, hanem képes kölcsönhatásba lépni a könnyfilm mucinos rétegével, így hosszabbítva meg a tartózkodási időt a szemfelületen, ezáltal javítva a hatóanyag biohasznosulását.

Munkánk során a kísérleti formuláció optimális hialuronát és ciklodextrin koncentrációját egy 2 faktoros, 3 szintes kísérletterv segítségével állítottuk be, melyben a formulációkat viszkozitás, mukoadhezivitás, in vitro kioldódás, és szaruhártya-felszívódási készség alapján vizsgáltuk. A legígéretesebb formulációkat végül a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet munkatársaival együttműködve ex vivo, sertésszemeken végzett permeabilitási vizsgálatoknak is alávetettük.

szerző

 • Facskó Réka
  Biotechnológia
  mesterképzs (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Balogh György Tibor
  egyetemi docens, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék
 • Vincze Anna
  PhD hallgató, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék

helyezés

EUROAPI Hungary Kft. I. helyezett