Regisztráció és bejelentkezés

Acetil-szalicilsav porok és tiszta hatóanyagot tartalmazó kapszulák kioldódásának jóslása a szemcseméret-eloszlás ismeretében

A gyógyszergyártásban egyre nagyobb figyelmet kap az alapanyag és a készítmények roncsolásmentes és valós-idejű vizsgálata a folyamatos technológiák bevezetése miatt, bár ez további kihívásokat jelenthet az in vitro kioldódásvizsgálat során, ami egy hagyományosan hosszú és roncsolásos művelet. A szakirodalomban számtalan bizonyítékot találni arra, hogy a hatóanyag szemcsemérete jelentősen befolyásolja a tabletták kioldódását. Azonban, ennek modellezésére leginkább fizikai összefüggéseket alkalmaztak eddig, robusztus, sok adattal dolgozó empirikus modelleket kevésbé. Bár az előbbiek egyszerű összefüggések modellezésére alkalmasak, az utóbbi komplex formulák tanulmányozása során jelentős előnyokkel szolgálhat. Ezt Simões és társai már bizonyították[1].

Munkám során egy empirikus modellt optimalizáltam, amely acetil-szalicilsav kioldódását célzott prediktálni a szemcseméret-eloszlásból. Ehhez őrléssel és szitálással különböző szemcseméret-tartományú acetil-szalicilsav por frakciókat választottam el, és az így nyert frakciókból különböző összetételű porkeverékeket készítettem. Az egyes frakciók és a keverékek szemcseméret-eloszlását mértem, majd felvettem a porkeverék és tiszta hatóanyagot tartalmazó kapszulák kioldódásgörbéjét. Ezután különböző módszereket (mesterséges neurális hálózat, részleges legkisebb négyzetek módszere) hasonlítottam össze és optimalizáltam a szemcseméret-eloszlás osztályszámainak és típusának (szám- vagy térfogatalapú) függvényében. Az eredmények jó kiindulópontként szolgálhatnak a szemcseméret-eloszlás komplex készítmények (pl. tabletták) kioldódására gyakorolt hatásának tanulmányozásához.

[1] M. F. Simões et al., “Artificial neural networks applied to quality-by-design: From formulation development to clinical outcome,” Eur. J. Pharm. Biopharm., vol. 152, pp. 282–295, Jul. 2020.

szerző

  • Vészi Blanka
    Vegyészmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Nagy Zsombor Kristóf
    egyetemi docens, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

BME Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett