Regisztráció és bejelentkezés

Uracil-DNS genommal rendelkező bakteriofág túlélési stratégiájának vizsgálata

Michael Skurnik és kollégái 2005-ben felfedeztek egy ΦR1-37 nevű, Yersinia enterocolitica baktériomot fertőző új fágot, amely DNS-e uracilt tartalmaz timin helyett. Egészen idáig csupán a Bacillus subtilis-t fertőző PBS2 fágról írták le az irodalomban, hogy szintén uracilos genommal rendelkezik.

Ezen fágok átlagos nukleotid készlettel rendelkező baktériumokat fertőznek, melyek enzimrendszere az uracilt egy, a DNS-ben előforduló hibaként értelmezi és azt onnan eliminálni igyekszik. Ezen enzimek közé tartozik pl.: az uracil-N-glikoziláz (UNG), illetve egyes nukleotid anyagcsere enzimek pl.: a dUTPáz, amely preventív védelmet biztosít az uracil DNS-be kerülésének elkerülése érdekében.

Ilyen körülmények között feltételezhetően a fággenomnak kódolnia kell olyan fehérjéket, melyek ezen enzimekkel kölcsönhatásba lépve, befolyásolják azok működését, lehetővé téve a sikeres vírusfertőzést. Az első uracil-DNS-glikoziláz inhibítort (UGI) a PBS2-ben találták meg, amely segítségével a vírus számára lehetségessé válik, hogy elkerülje magas uraciltartalmú DNS-ének feldarabolását. Mivel az UNG gátlása még önmagában nem elegendő az uracilos genom kialakulásához (csupán annak lebomlását gátolja) szükség van olyan mechanizmusokra is melyek ezt lehetővé teszik pl.: a sejtbeli uracil szint csökkentésért felelős enzimek működését gátolják.

A kutatási munkám célja ezen uracilos genomú fágok túlélési stratégiájának vizsgálata, valamint enzimaktivitást befolyásoló molekulák keresése fehérjékkel történő, illetve sejtes kísértelek segítségével a ΦR1-37 fág által fertőzött Yersinia enterocolitica dUTPáz, timidilát szintáz és uracil-DNS-glikoziláz enzimjeit illetve a fág genomiális könyvtárát felhasználva.

szerző

 • Bertalan Éva
  Biomérnöki alapképzési szak, nappali BSC
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Kelemenné Dr. Nagy Kinga
  Egyetemi adjunktus, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
 • Dr. Vértessy G. Beáta
  egyetemi tanár, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

helyezés

Jutalom