Regisztráció és bejelentkezés

Ciklodextrin-glikoziltranszferáz fermentációs előállításának léptéknövelése és felhasználása szteviol-glikozidok enzimes biokonverziójához

A Stevia rebaudiana egy dél-amerikai növény melynek levelét diterpenoidok teszik a cukornál is édesebbé, valamint vérnyomás csökkentővé, és koleszterin csökkentővé is. Ezek két fő komponense a szteviozid és a rebaudiozid A. Mivel a szteviozid kellemetlen utóízzel rendelkezik a reb A-hoz képest, viszont mennyisége nagyobb, célszerű a szteviozidot reb A-vá alakítani egy transzglikozilálási enzimes reakcióban.

Ilyen reakciót képes katalizálni a ciklodextrin-glikoziltranszferáz (CGTáz; E.C. 2.4.1.19), amely az α-amiláz enzimcsalád tagja. Ez egy multifunkciós enzim, amely hidrolizálja az α-1,4-es glikozid kötést, valamint ciklizációs reakció mellett összekapcsolási reakciót is katalizál ciklodextrineket eredményezve. A CGTáz enzimet számos Bacillus törzs képes extracelluláris módon előállítani. Ilyen törzsek például a B. subtilis, B. licheniformis, B. coagulans, B. firmus és még számos más baktérium.

Kutatómunkám első lépéseként CGTáz enzim fermentációs előállításával foglalkoztam. Három törzset vizsgáltam impedimetrás készülékben (BacTrac) az enzimtermelés szempontjából, ezek voltak a B. licheniformis DSM13, a B. coagulans DSM1 és a Geobacillus stearothermophilus DSM2313. Kétféle tápközegen hasonlítottam össze a törzseket, az egyik az irodalomban gyakran említett CGTáz termelésre használt Horikoshi II média, a másik pedig egy aminosav szegény szervetlen tápközeg volt.

Második lépésként egy kezdeti léptéknövelést hajtottam végre a B. licheniformis-szal nagyobb mennyiségű enzim előállítás céljából.

Végül a megtermelt enzimoldatokkal transzglikozilálási reakciókat végeztem, majd az eredményeket összehasonlítottam, és statisztikailag értékeltem.

szerző

  • Czinkóczky Réka
    Biomérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Németh Áron
    docens, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

helyezés

BME Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom