Regisztráció és bejelentkezés

Komplex tejsavó hasznosítás: a propionsav alternatíva

A tejsavó a tejgyárak komplex hulladéka, amelynek hasznosítása sok esetben nem megoldott. Egyebek között szénhidrát, fehérje és tejsav tartalma is jelentős annyira, hogy a szennyvízként történő ártalmatlanítása a magas KOI/BOI miatt költséges, de ezen komponensek hatékony kinyeréséhez viszont nem elegendő.

Az irodalomban található tejsavó hasznosítások többsége során csak a laktóz (és részben a fehérje) tartalom távolítódik el. A tejsavó komplex hasznosításához azonban szükséges a szintén jelentős tejsav tartalom eltávolítása is. Tapasztalatok szerint a tejsav kinyerés költséghatékonyságának küszöbe a 100g/L-es koncentráció, így az ennél kevesebb tejsavat tartalmazó tejsavóból a tejsav kinyerése nem gazdaságos.

Jelenlegi tudásunk szerint az egyetlen tejsav hasznosító mikrobiális folyamat a propionsav fermentáció, amely tehát a tejsavból, mint szénforrásból, illetve a tejsavó maradék fehérjéiből képes propionsavat előállítani.

TDK dolgozatomban két propionsav termelő mikroorganizmust vizsgáltam a technológiai alkalmazhatóság szempontjából. A propionsav termelő baktériumokat általában anaerob anyagcsere jellemzi (kivéve a bőr kórokozó P.acne-t), azonban ez megnehezíti a biofinomítóban való alkalmazást, ezért megvizsgáltam, hogy a két törzs közül melyik aerotoleráns. Ezt követően a 2 törzs propionsav termelő tulajdonságait (hozam, koncentráció, szubsztrát preferencia, produktivitás) hasonlítottam össze, majd a további kísérletek megtervezéséhez kinetikai modellt állítottam fel mindkét törzsre, és azok összehasonlításával a jobb képességű törzset kiválasztottam.

szerző

  • Vidra Aladár
    Biomérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Németh Áron
    docens, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

helyezés

Jutalom