Regisztráció és bejelentkezés

Lignint és lent tartalmazó hibrid polipropilén kompozitok fejlesztése

A zöld kompozitok fejlesztése terén a lignin és a len felhasználása nagyon ígéretes lehetőségeket tartogat, mivel a természetes alapanyagokat tartalmazó kompozitok az élet számos területén alkalmazhatók.

A különböző természetes szálakkal erősített kompozitok elsősorban az autóiparban játszanak fontos szerepet, de alkalmazásuk az építőiparban vagy a sportszerek gyártása során is jelentős. Korábban már intenzív kutatást végzetek azzal a céllal, hogy a lignint a polipropilén olcsó adalékanyagaként lehessen hasznosítani. Az eredmények azonban rámutattak arra, hogy a polipropilén mátrix és a lignin közötti kölcsönhatások gyengék, ez pedig a termékek gyenge mechanikai tulajdonságait eredményezi. Habár a komponensek közötti adhézió növelhető kapcsolóanyagok hozzáadásával, a tulajdonságok, különösképp az ütésállóság javítása további fejlesztést igényel.

A munkám során a polipropilén/lignin keverékek mechanikai tulajdonságainak javítása érdekében a kapcsolóanyag mellett len szálat is adtam a rendszerhez, mátrixként pedig egy elasztomerrel módosított polipropilén típust választottam. A kutatás célja tehát olyan hibrid polipropilén kompozitok kifejlesztése és mechanikai tulajdonságainak vizsgálata, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak természetes alapanyagokat és a tulajdonságok elfogadható kombinációjával rendelkeznek.

szerző

 • Pregi Emese
  Műanyag- és száltechnológiai mérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Pukánszky Béla
  egyetemi tanár, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék
 • Faludi Gábor
  tanársegéd, tanszéki mérnök, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék

helyezés

BME Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom