Regisztráció és bejelentkezés

Metronidazolt tartalmazó politejsav szálak előállítása fogágygyulladás kezelésére

Manapság egyre több ember szenved fogágygyulladásban, ami akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. A betegség leküzdéséhez antibiotikumos kezelésre van szükség. Az antibiotikumok azonban különböző mellékhatásokat okozhatnak. A szájon át bevett hatóanyag nagy része elbomlik, mire eléri a gyulladások gócpontját, amit a hatóanyagnak a szükségesnél nagyobb adagolási koncentrációjával lehet kiküszöbölni. A hatékonyabb kezelés érdekében gyakran célzott, helyi antibiotikumos kezelésre lehet szükség.

Munkám során metronidazolt, a fogágygyulladás kezelésére gyakran alkalmazott antibiotikumot tartalmazó politejsav (PLA) szálakat készítettem elektromos szálképzéssel. Az eljárás segítségével néhány száz nanométer, vagy néhány mikrométer vastagságú szálak állíthatók elő a biokompatibilis polimer oldatából. A metronidazolt a szálakba juttatva az elváltozás, gyulladás helyén célzottan adagolhatjuk a szervezetbe a hatóanyagot, ezzel lerövidítve a kívánt hatás kifejtéséhez szükséges időt és enyhítve a szervezet megterhelését. Ahhoz, hogy a megfelelő minőségű és hatóanyag-tartalmú szálakat lehessen előállítani, szükség van az optimális oldószerek, polimeroldat-töménység és szálhúzási paraméterek megtalálására.

Első lépésben kiválasztottam a megfelelő oldószereket és az alkalmazott oldószerkeverék összetételét. Ehhez megállapítottam a metronidazol oldhatóságát a különböző oldószerekben. A célom az volt, hogy elegendő mennyiségű polimert tudjak feloldani az oldószerkeverékben, hogy lehetséges legyen a szálképzés, valamint a hatóanyag-töménységet is széles koncentrációtartományban tudjam változtatni. Az optimális oldószerek és oldószerarány meghatározása után szálakat képeztem. A kapott szálak főbb jellemzőit digitális optikai (DOM) és pásztázó elektronmikroszkópos (SEM) képekkel, valamint FTIR spektroszkópia segítségével jellemeztem. A hatóanyag-leadás vizsgálatához a kioldódást folyamatos on-line UV-VIS spektroszkópiával vizsgáltam. A hatóanyag és a polimer kristályos szerkezetének jellemzéséhez differenciális pásztázó kalorimetria (DSC) méréseket végeztem.

szerző

 • Zuba Zita
  Vegyészmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Pukánszky Béla
  egyetemi tanár, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék
 • Kirschweng Balázs
  PhD hallgató, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék

helyezés

II. helyezett