Regisztráció és bejelentkezés

1-Fenilpirrol összekötőelemet tartalmazó, DSSC típusú napelemben alkalmazható szerves festék előállításának tanulmányozása

Az elmúlt évszázadban az energiafelhasználás rohamosan növekedett, legfőképp a fosszilis energiahordozókra támaszkodva. A források várható kimerülésével egyre több figyelem fordul a megújuló energiák felé. Ezek közül is az egyik legnagyobb potenciállal a Nap sugárzását elektromos energiává alakító napelemek rendelkeznek. Más megújuló energiaforrás-hasznosítási technológiákhoz viszonyítva a hagyományos félvezetős napelemek költséges előállítása azonban számottevő hátrányt jelent számukra, azonban valóban megújuló energiaforrás lévén igen nagy az érdeklődés irántuk. A napelemek területén nagy áttörést jelentett az úgynevezett Grätzel-cella, melynek működése egy fémtartalmú szerves komplexmolekulán alapul. A festékkel érzékenyített napelemek új kutatási iránya a hatékony, de fémmenetes szerves festékmolekulák előállításának vizsgálata. Az ilyen szerves vegyületekből előállítható napelemek elsősorban várható alacsony áruk és széleskörű felhasználhatóságuk miatt mára már igen jelentős kutatási terület.

Kutatómunkám során 1-fenilpirrol összekötőelemet tartalmazó szerves festékmolekula előállítását tanulmányoztam. Célom a dihalogenid szintézise antranilsavból és a halogénatomok szelektív átalakításának vizsgálata C-C kapcsolással, a reakciók megfelelő átmenetifém-katalizátorainak, körülményeinek -optimalizációja volt.

szerző

 • Varga Bálint
  Vegyészmérnöki alapképzési szak, levelező BSc
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. FAIGL Ferenc
  egyetemi tanár, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
 • Dr. Mátravölgyi Béla
  Tudományos munkatárs, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
 • Hergert Tamás
  PhD hallgató, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett