Regisztráció és bejelentkezés

Félüzemi abszorpciós mérőberendezés tervezése

Tudományos diákköri munkám keretében egy olyan mérőberendezést terveztem, amely alkalmas az abszorpció jelenségének vizsgálatára. Az eszköz a Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék DCs épületében található laboratóriumában kerül majd felhasználásra, döntően hallgatói mérésekhez. Az oszlopban acetonnal szennyezett levegőáram vízzel történő, ellenáramú abszorpciója játszódik le.

Munkám során elvégeztem az abszorpciós oszlop méretezését, valamit meghatároztam a laboratóriumi körülmények között alkalmazható folyadék- és gázáramok mennyiségére és összetételére vonatkozó határokat. Számításaim eredményét Aspen Plus V8.0 professzionális folyamatszimulátorral ellenőriztem. A tervezés során nagy hangsúlyt fektettem a már rendelkezésre álló anyagok felhasználására valamint a hatályos környezet- és munkavédelmi jogszabályok betartására. Az oszlop méretezése után annak tervrajzát is elkészítettem AutoCAD 2007 programmal. A terveket átadtam kivitelezésre.

A továbbiakban ismertettem a mérés tervezett folyamatát, melyhez egy hallgatói segédletet is készítettem. A készülékkel a hallgatók egy olyan jelenséget vizsgálhatnak laboratóriumi mérés keretében, melyet a vegyipar számos területén alkalmaznak.

szerző

  • Kató Zoltán
    Vegyészmérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Angyalné Koczka Katalin Zsuzsanna
    adjunktus, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék