Regisztráció és bejelentkezés

Vérkészítmény Tesztelése Tenyésztőmédium-Kiegészítőként

Az őssejtekkel kapcsolatos kutatások napjainkban nagyon népszerűek, hiszen ezen sejtek felfedezésével és vizsgálatukkal lehetőség nyílt a regenerációs gyógyítás magasabb szintre emelésére. Az alkalmazásuk és működésük azonban továbbra is kérdőjelekkel teli.

Az egyik vitatott terület a sejtek tenyésztésével van összefüggésben. A felnőtt sejteket felhasználó őssejtterpiák lényege ugyanis az, hogy az emberi szervezetben kis számban előforduló őssejteket speciális in vitro körülmények között feldúsítsák és ezt a megnövelt, gyógyításra már elegendő mennyiséget jutassák el a probléma helyére. Ehhez a lépéshez speciális tenyésztőmédiumra van szükség, ami tartalmazza a sejtek növekedéséhez és differenciálódásához fontos anyagokat. Az egyik tápoldatkomponens az FBS (fetal bovine serum), azaz magzati szarvasmarha szérum, aminek az alkalmazása erősen vitatott. Az egyik komoly problémát a tudományos oldal jelenti, vagyis az, hogy az állati eredetű vér fertőzött lehet, így az alkalmazása komoly elővigyázatosságot igényel, ami a termék költségeit is erősen megnöveli. Másfelől a szérum gyűjtése során rengeteg borjúmagzatot kell leölni, ami jelentősen megkérdőjelezi a módszer etikusságát.

A TDK dolgozatom témája egy megfelelőbb kiegészítő találása az FBS helyett, amely ezeket a problémákat kiküszöböli. A vizsgált anyag egy emberi vérkészítmény, az SPRF (serum-derived from platelet-rich plasma), vagyis szérumszerű trombocita-gazdag fibrin volt. Ehhez nincs szükség állatok feláldozására és mivel a dúsításhoz szükséges mennyiség a beteg saját véréből elkészíthető, így az átfertőzéseket is megelőzi.A kísérletsorozat során fiatal, illetve öreg donoroktól származó őssejteket kezeltem fiatal donor SPRF-ét, öreg donor SPRF-ét, illetve FBS-t tartalmazó tápoldattal és vizsgáltam, hogy a három csoport körül melyik hozza a legnagyobb sejtnövekményt. A kapott eredmények arra engedtek következtetni, hogy a humán készítmény felülmúlhatja az állatit és így új távlatokat nyithat a őssejtterápiák felépítéséhez.

szerző

  • Babos Kitti
    biomérnöki
    nappali

konzulens

  • Vácz Gabriella
    tud. segédmunkatárs, Semmelweis Egyetem Klinikai Kísérleti Kutató-és Humán Élettani Intézet (külső)

helyezés

Jutalom