Regisztráció és bejelentkezés

Hallucinogén gombák pszilocibin és pszilocin tartalmának meghatározása HPLC/MS módszerrel

A hallucinogén gombák a kábítószer-piacon gyakorta előforduló készítmények. A gombák hallucinogén hatóanyagainak – a pszilocibinnek és pszilocinnek –megbízható meghatározása fontos az igazságügyi szakértői gyakorlatban, mivel ezek mennyiségétől jelentősen függ a bíróság által kiszabott büntetés súlyossága.

Mivel a pszilocibin a gázkromatográfiás körülmények között nem stabil, vizsgálatára HPLC módszer alkalmazható. A tömegspektrometriás detektálás szelektivitást és meglehetősen kis kimutatási határ elérést biztosít.

Jelen tanulmány magában foglalja hallucinogén gombákból nyert metanolos extraktum komponenseinek fordított fázisú HPLC elválasztását elektrospray ionizációt követően végzett tömegspektrometriás detektálás alkalmazásával. A kromatográfiás fázisrendszer úgy került megválasztásra, hogy a komponensek tíz percen belül elválaszthatóak legyenek és a pszilocibin negatív módban, a pszilocin pozitív módban ugyanazon kromatográfiás vizsgálat keretében detektálható legyen.

A kidolgozott eljárás teljesítmény jellemzőit meghatároztam és az eljárás alkalmazhatóságát kábítószer-piacról lefoglalt hallucinogén gombák vizsgálatával kapott eredmények bemutatásával szemléltetem.

szerző

 • Sztankovics Andrea
  vegyészmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Veress Tibor
  laborvezető, Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (külső)
 • Dr. Fekete Jenő
  , Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

helyezés

Jutalom