Regisztráció és bejelentkezés

Kismolekulás hatóanyagok és glükózaminoglikánok komplexálódási folyamatainak azonosítása

Kismolekulás hatóanyagok és glükózaminoglikánok komplexálódási folyamatainak azonosítása

Készítette: Merkei Viktória

A gyógyszerkutatás során egy potenciális gyógyszerjelölt molekulából csekély valószínűséggel lehet gyógyszert kifejleszteni, ha a molekula gyenge abszorpciós tulajdonsággal rendelkezik. Ebből a szempontból kritikus paraméter a rossz oldhatóság és a rossz permeabilitás, ami együtt jár az elégtelen felszívódási tulajdonsággal. A gyógyszerek felszívódásának előrejelzésére általánosan a transzportfolyamatokat leíró fizikai-kémiai sajátságokat használják, mint a proton-disszociáció (pKa), a lipofilitás (logP, logD), illetve az effektív permeabilitás (Pe). (1)

A vegyületek komplexálódása ciklodextrinekkel (továbbiakban CD) már régóta ismert és kutatott terület.(2) Ezen folyamatok hatására javítható az egyes hatóanyagok oldhatósága, illetve kémiai stabilitása, felszívódása. Ennek tükrében felmerült a lehetőség, hogy megvizsgáljuk a glükózaminoglikánok (GAG: hyaluronan (HA), heparin és kondroitin-szulfát) komplexálódási viszonyait is, mivel ezen molekulák fiziológiás körülmények között rendezett szerkezetet vesznek fel, illetve a kialakult harmadlagos szerkezetük és ezáltal a töltések rendezett eloszlása lehetővé teheti, hogy egyes hatóanyagokkal különböző komplexet alakítsanak ki. (3)

A CD-kutatásokat alapul véve vizsgáltuk a hatóanyag-komplexek pKa, permeabilitás és oldhatóságbeli változásait, és a pKa mérések esetében a különböző CD-k által okozott eltéréseket is.

A kutatómunka során azt vizsgáltuk, hogy a már forgalomban lévő kismolekulás gyógyszerhatóanyagok, az Astemizol, Telmisartan, Glybenclamide, Nifedipine és Diethylstilbestrol, milyen kölcsönhatásba lépnek a különböző GAG-okkal. Továbbá mutatnak-e komplexálódási hajlamot, és ezen kialakult komplexek hatására változnak-e azon fizikai-kémiai paramétereik, melyek a felszívódás minőségét leginkább jellemzik.

(1) Avdeef, A.: Absorption and Drug Development Solubility, Permeability and Charge State

2012. pION, Inc. John Wiley & Sons

(2) S. V. Kurkov, T. Lotfsson: Cyclodextrins

2013 Int. J. Pharm. 453 p.167-180

(3) http://www.glycosciences.de/

szerző

 • Merkei Viktória
  gyógyszervegyész-mérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Balogh György Tibor
  egyetemi docens, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék
 • Dr. Nagy József
  docens, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom