Regisztráció és bejelentkezés

Schlieren képalkotó diagnosztika fejlesztése fúziós alkalmazásokhoz

Schlieren képalkotással egy átlátszó közeg sűrűség változásai vizualizálhatóak. Ehhez egy paraboloid vagy gömbtükör kétszeres fókuszpontjához egy fényforrást helyezünk, illetve egy borotvapengével kitakarjuk a visszavert fény egy részét, ott, ahol az fókuszálódik. Ha a tükör

előtt valamilyen sűrűségváltozás van, az eltéríti a rajta áthaladó fényutat, és ezen fényút eltérülések számunkra intenzitás változásokként látszanak a kamera képeken. A kettő között a törésmutató változás és az optikai úthosz teremt kapcsolatot.

Munkám során egy Schlieren képalkotó diagnosztikát terveztem és telepítettem az Energiatudományi Kutatóközpontban található tört pellet belövő (Shattered Pellet Injector - SPI) rendszerre. Az SPI célja, hogy egy nagynyomású gázzal gyorsított fagyasztott hidrogén pelletet juttasson be egy mágnesesen összetartott fúziós berendezés plazmájába, annak kontollálatlan összeomlása, úgynevezett diszrupciója közben. A pelletet a plazmába érés előtt egy fémlapon összetörve kriogén port hozunk létre, mely a plazmába jutva hősugárzássá alakítja annak energiáját, egyenletesen szétoszlatva azt térben és időben a berendezés falán. Az ITER, az első reaktor méretű tokamak kísérlet első falának épségét 27 db SPI védi majd. Az EK SPI kísérlet célja a pellet fagyasztásának, gyorsításának és összetörésének vizsgálata.

Az ITER számára kritikus a pellet körül kialakuló gázáramlás ismerete, mely vizsgálatára eddig pontmérések mellet csak modellezés történt. A Schlieren képalkotás alkalmas a közeg sűrűségváltozásainak, így a hajtógáz turbulens áramlásának láthatóvá tételére anélkül, hogy a pellet vagy a gáz mozgását befolyásolná.

Egy nagy fókusztávolságú lencsével vizualizáltuk a törésmuatató gradiensek hatását az érzékelt intenzitásra, ami lehetőséget teremt a rendszer sűrűség-intenzitás kalibrálására. Végrehajtottunk a rendszer térkalibrációját is egy milliméter skálázott ernyő tárgy térbe helyezésével és annak leképezésével. Az SPI rendszerre telepített Schlieren diagnosztikával vizsgáltuk a pellet gyorsítására szolgáló nagynyomású szelepből kiáramlást légköri nyomásra nyitva nitrogénnel, illetve a vákuumrendszerbe nyitva hidrogénnel. A szelep dugattyújának különböző nyitásai mellett megfigyeltünk szub- és szuperszonikus kiáramlást mely lehetőséget teremt majd a szelep fúvókájának optimalizációjára. A pellet körüli áramlások vizsgálatához szükséges SPI üzemre még nem került sor a diagnosztika installációja óta, de ez is a közeljövő tervei között szerepel.

szerző

  • Vavrik Márton
    Fizikus mesterképzési szak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Réfy Dániel Imre
    Tudományos munkatárs, Energiatudományi Kutatóközpont (külső)

helyezés

III. helyezett