Regisztráció és bejelentkezés

Diffúziós VVER zónaszámítások az SPNDYN végeselem-módszeren alapuló reaktorfizikai kóddal

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetében egy új reaktorfizikai kódrendszert fejlesztenek, amely többek között folytonos Galerkin-módszerrel oldja meg a többcsoport diffúziós és SP3 egyenleteket. Az SPNDYN tesztelése jelenleg is folyamatban van, melybe én tavaly a BSc szakdolgozatom keretében kapcsolódtam be. Akkor a feladatom a stacionárius, diffúziós végeselem-módszeren alapuló modul tesztelése volt VVER reaktortípusra vonatkozó benchmarkproblémák segítségével. Jelen TDK dolgozatban ezt a munkát egészítem ki az időfüggő, diffúziós végeselem modul VVER reaktortípuson történő verifikációjával.

A teszteléshez ezúttal is az Atomic Energy Research által kidolgozott benchmarkokat használtam. Az elvégzendő benchmarkfeladat kiválasztásánál a rendelkezésre álló számítógépes kapacitás mellett korlátozó tényező volt az is, hogy a benchmarkok többsége termohidraulikai visszacsatolást tartalmaz, az SPNDYN termohidraulikai rendszerkóddal történő csatolása viszont még nem fejeződött be, így a kód jelenleg még egy egyszerű Doppler-visszacsatolás modellezésére sem képes.

Ez a feladat azonban még visszacsatolások nélkül is túlmutat a benchmarkok puszta lefuttatásán. Először is a geometriát úgy kell létrehozni, hogy abban a változásokat (rúdkilökődés, vészleállítás) megfelelően le lehessen követni, majd a csoportállandó változásokat a geometria időbeli változásának megfelelően paraméterezni kell. Emellett azt is fontos megemlíteni, hogy az időfüggő modul még nincs olyan széles körben tesztelve, mint a stacioner modul, így a feladat részét képezi az esetlegesen előforduló hibák felderítése/javítása, illetve a fejlesztési/optimalizálási lehetőségek keresése is.

szerző

  • Illés Gergely
    Fizikus mesterképzési szak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Babcsány Boglárka
    egyetemi adjunktus, Atomenergetika Tanszék

helyezés

II. helyezett