Regisztráció és bejelentkezés

Hibatűrő logikai műveletek szimulációja felületi kód foltokon

Ahhoz, hogy nagyméretű kvantumszámítógépekkel klasszikusan nehezen kezelhető problémákat is hatékonyan megoldhassunk, le kell küzdeni a számítógép komponenseit érintő, dekoherenciához vezető környezeti zajt. Az ehhez használt kvantumos hibajavító kódoknak a kvantuminformációt a számítás közben is védeniük kell, ún. hibatűrő kvantumszámítást megvalósítva.

A kvantumos hibajavító kódok legígéretesebb válfaja, skálázhatósága és magas hibaküszöbe miatt, az úgynevezett felületi kód (surface code). A felületi kóddal végzett hibatűrő kvantumszámítás legfontosabb alapművelete a kód foltjai közti több kvantumbites, hibatűrő logikai kapuk megvalósítása ún. rácsszabászati (lattice surgery) protokollokkal.

Munkánkban numerikus szimulációval karakterizáltunk, ill. optimalizáltunk protokollokat, amik a felületi kód foltjai között többkvantumbites műveleteket valósítanak meg, rácsszabászattal. Két folton a ZZ-operátor mérésének protokollját optimalizáltuk, a kódot alkotó fizikai kvantumbiteket érintő különböző Pauli-hibák, ill. kiolvasási hibák esetén. Ezután karakterizáltuk egy ezen protokollra építő művelet, a logikai CNOT-kapu két-kvantumbites Pauli-hibacsatornáját.

szerzők

 • Márton Áron
  Fizikus mesterképzési szak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Domokos Bálint
  Fizikus mesterképzési szak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Asbóth János
  docens, Elméleti Fizika Tanszék

helyezés

I. helyezett